Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия формално заявиха, че са против плана на Ангела Меркел и Еманюел Макрон за фонд за възстановяване от коронавируса на стойност 500 млрд. евро, които да се раздават под формата на грантове.

Четирите "пестеливи" държави предпочитат подход през заеми.

Планът на Берлин и Париж бе обявен в понеделник и целта му е да финансира най-тежко засегнатите от пандемията региони и сектори.

"Предлагаме създаването на Извънреден фонд за възстановяване, основан на подход от типа "заем за заем", твърдят те в общо изявление, разпространено от Виена. Четирите държави искат още фондът да е временен и еднократен, като е изрично уточнено, че срокът му на действие изтича след две години.

Предложението на Париж и Берлин е Еврокомисията да вземе заем от името на ЕС и да ги похарчи като допълнение към седемгодишния бюджет (МФР), който вече наближава 1 трлн. евро.

На 27 май самата комисия трябва да представи Многогодишната финансова рамка, за която после да преговаря със Съвета на ЕС и Европарламента. Тя приветства инициативата на Франция и Германия.

Дневник