Испанското футболно първенство Ла Лига може да бъде подновено от 8 юни, обяви министър-председателят на страната Педро Санчес. След тримесечно прекъсване шампионатът ще може да завърши, но пред празни трибуни.

Вероятната дата, на която мачовете ще започнат е 12 юни, тъй като 8 е понеделник. Очаква се официално потвържение от Ла Лига.

От една седмица футболните клубове вече могат да провеждат тренировки, като е разрешено групите да бъдат от по 10 души.

"Испания направи всичко необходимо и сега вече имаме нови хоризонти пред всички нас. Дойде време да се върнем към нормални, ежедневни активности. От 8 юни Ла Лига ще се завърне. Испанският футбол е огромна притегателна сила", каза премиерът Санчес.

Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас изрази задоволството си от новината. "Това само показва добрата работа, която свършиха всички засегнати страни. Ние обаче не трябва да сваляме гарда, а да продължим да спазваме всички мерки, за да не може пандемията да се завърне".

Испания е сред най-засегнатите страни в света от коронавируса COVID-19. Общо броят на заразените е 281 904 души, а смъртните случаи са над 28 хиляди. В последните седмици обаче страната започна да овладява ситуацията.

Дневник