Испания ще отвори границите си за туристи през юли, а футболното първенство ще започне от юни, заяви премиерът Педро Санчес днес, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му дойде в момент, в който крайнодясната партия "Вокс" призовава за оставката му заради ефекта на строгите ограничения върху работните места и икономиката. Тя свика протест в цяла Испания, на който се отзоваха хиляди хора с автомобили и мотоциклети.

"От юли чуждият туризъм ще продължи в безопасни условията. Ще гарантираме, че туристите няма да поемат никакваи рискове и няма да застрашат нас", каза Санчес, без да дава повече подробности. Туристите от чужбина са важна част от бюджета на държавата, а заради пандемията от коронавируса са затворени хотелите, баровете, ресторантите, плажовете и парковете.

Близо 1 млн. работни места бяха загубени през март и националната банка предвижда свиване на икономиката с 12% тази година.

Правителство бавно разхлабва ограниченията в цялата страна, като повечето още са в сила в Мадрид и Барселона - двата епицентъра на заразата. Те също ще отпуснат някои мерки утре, като позволят навън да се консумира храна и да се събират до десет души.

Над 28 600 души починаха от COVID-19 страната, над 230 хил. бяха заболелите. Във вторник започва десетдневен траур.

Дневник