Най-дълго управлявалият израелски премиер Бенямин Нетаняху днес е и първият действащ министър-председател, който се изправя пред правосъдието.

Това става след отлагане заради кризата с коронавируса. Началото бе забавено и заради въпроси за имунитета на министър-председателя. Срещу Нетаняху има няколко обвинения, сред тях - корупция и злоупотреба с доверие.

Процесът бе сред главните причини за политическата криза, в която се оказа Израел за над 18 месеца - от обявяването през 2018 г. на предсрочни избори до трикратен вот, след като действията на съда разделиха и общественото мнение, и партиите в кнесета.

Основният опонент на Нетаняху, Бени Ганц, отказваше да се коалира с Нетаняху за правителство на националното единство заради обвиненията срещу него. Тази пролет, след третия вот, той обаче изненадващо склони - с уговорката, че министър-председателят ще му предаде поста другата есен.

Това може да стане и по-рано, ако бъде признат за виновен. Дали процесът ще приключи толкова бързо, ще се разбере днес, когато се очаква да бъде обявен ориентировъчният му график.

Нетаняху е на власт от 2009 г., когато се върна след първия си мандат в края на миналото хилядолетие. Той отхвърляше всички призиви да подаде оставка, въпреки че сам отправяше такива към предшественика си Ехуд Олмерт, когато той бе обвинен в корупция. Премиерът отхвърля обвиненията - мобилизира привържениците си, като ги нарича "опит за преврат" от полицията и прокуратурата.

Дневник