През март зеленчуковият пазар в Ухан бе закрит от двуметрови жълти барикади. Миналата седмица вече ги нямаше. Ключарят и магазините за яйца бяха отворени, а улиците - пълни с продавачи на репи и прясно свинско.

В 11-милионния град отново има задръствания, а край река Янгдзъ - масови танци. В хотела вече не ме пръскат от глава до пети с дезинфектант, разказва репортерката на "Ройтерс" Бренда Го в серията текстове Backstory. Те разкриват историите за това как журналистите на агенцията вършат работата си.

В ресторантите вече може да се яде на място, а градът работи по амбициозен план да тества всичките си жители.

Но освен облекчението, че най-лошото е минало, в града се усеща и продължаващ страх. "Има два типа хора", казва местен мъж, който, както и всички останали, не иска името му да бъде разкривано. "Първите вече не се боят и дори излизат без маски. Други, като мен, още внимават. Срещаме се само на открито и се питаме дали няма да се върне."

На 14 май властите започнаха програма за издирване на асимптоматични носители на вируса, след като в началото на месеца откриха ново огнище на зараза. Над 2 млн. души вече са тествани, 71 са били носители.

Дневник