Прокуратурата ще трябва да плати 50 хиляди лева обезщетение заради действията на държавното обвинение по времето на бившия главен прокурор Никола Филчев, който в момента е съветник на настоящия главен прокурор Иван Гешев.

Става въпрос за Димитринка Калайджиева - обвиняемата (за кратко) за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Тя е завела дело по закона за обезщетение на държавата и общините за вреди, по което на две инстанции съдът й присъжда по 10 хиляди лева обезщетение.

Случаят стига до Върховния касационен съд (ВКС) и с решение от 21 април тази година, съдът решава, че 50 хиляди лева обезщетение отговарят на претърпените от нея вреди. Решението е окончателно. През 2018 година заради същото разследване - нейният бивш съпруг - Пламен Калайджиев също осъжда държавното обвинение за 30 хиляди лева.

Какъв е случаят

Адвокат Надежда Георгиева е открита мъртва - посечена със сатър на 28 февруари 2000 г. в апартамента си в кв. "Стрелбище". Тялото на жертвата е покрито с одеяла, а до него е пусната вентилаторна печка - вероятно с цел да се затрудни установяването на часа на смъртта. Оръжието на престъплението никога не е открито. Наскоро "Капитал" писа, че Георгиева е работела за Алексей Петров и се е познавала с близкия до Филчев прокурор - Николай Колев. Той беше убит през 2002 година.

Година след убийството за случая са обвинени ямболският бизнесмен Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и съпругата му Димитринка Калайджиева, която по това време работи като секретарка на Надежда Георгиева. Преди да бъде задържана от разследващите, Калайджиева бяга във Великобритания. Делото срещу тримата е внесено едва през 2006 година, но се бави, заради опитите Калайджиева да бъде върната в България.

През 2011 г. Кралският съд в Лондон отказва да екстрадира Калайджиева в България, защото приема, че разследването на убийството на Георгиева не е водено обективно и не е било независимо. Според съда във Великобритания бившият главен прокурор Никола Филчев не само не е бил разпитан или разследван, въпреки че срещу него са изнасяни уличаващи твърдения, но и през цялото време е наблюдавал неформално досъдебното производство.

През март 2015 година Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда тримата.

Травматична невроза

На две инстанции, съдът присъжда на Калайджиева по 10 хиляди лева заради претърпени неимуществени вреди от факта, че близо 15 години е била обвиняема за убийство. Нейният иск е бил за 480 хиляди лева. Тя обжалва пред ВКС размера на присъдената сума.

Съдът приема, че заради "обвинението, което е за тежко престъпление, което се наказва с наказание "лишаване от свобода" за срок от петнадесет до двадесет години или "доживотен затвор без замяна", обстоятелството, че наказателното производство е продължило четиринадесет години, като е получило широка медийна разгласа, както и отчитайки отражението, което същото е дало върху личния живот на настоящият съдебен състав намира, че сумата от 50 000.00 лева справедливо ще обезщети касаторката за претърпените от нея вреди".

По делото на втора инстанция е разпитан бившият съпруг на Калайджиева - Пламен Калайджиев, от чиито показания се установява, че "дамата били безработни и през 2000 година решили да заминат на работа във Великобритания, където се установили в малко градче и работили около година и половина. В този период им се обадил покойния вече прокурор Николай Колев, който им съобщил, че са обвинени в убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. След проведени консултации свидетелят се прибрал в Република България, където бил задържан за период от двадесет и един месеца, а Калайджиева останала във Великобритания. След освобождаването си от ареста той се чувал с нея по телефона, като тя вече била заболяла от рак на гърдата. Според Калайджиев всичките й заболявания се дължат на преживения стрес. Същият не бил виждал бившата си съпруга от 2000 година, като знаел всичко това от телефонните разговори. Пред вторинстанционния съд е представена и съдебно-психиатрична експертиза, според която Калайджиева "е отключила посттравматично разстройство в отговор на силен психически стрес, като оплакванията й са продължили много дълго във времето и вероятността да се стигне до пълно възстановяване е минимална. Отключено било и друго тежко заболяване, което допълнително усложнило състоянието й", пише още в решението на съда.

Дневник