С химна на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“ Градският духов оркестър „Михаил Биков“ започна своя празничен концерт по повод 24 май.  

На пешеходната зона на бул. „Славянски“ под площад „Кристал“ се събраха десетки шуменци, за да изслушат едночасовия музикален поздрав към тях поднесен от музикантите за Деня на българската азбука, просвета и култура. Мнозина от тях развяха знаменца, на които бяха нарисувани светите братя Кирил и Методий.

„Няма българско сърце, което да не трепне на днешния празник и когато чуе химна на Кирил и Методий по стихове на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков. И до днес ние българите, единствени в света празнуваме Деня на буквите. Това е празник, който е символ на победата и светлината, заключени между кориците на българската книга. Това е празник, с който цял народ се гордее с титаничната мощ на духа и свива венци на признателност на своите първоучители – братята Кирил и Методий и на всички свои книжовни и културни дейци. Цял един народ се прекланя пред словото, носител на мъдрост и вековна сила“, каза в началото на концерта на духовия оркестър председателят на НЧ „Стилиян Чилингиров Севдалина Кънчева.

Тази година, заради пандемията шествия и церемонни по връчване на награди за 24 май в Шумен нямаше, но по традиция бяха отличени изявени културни и просветни дейци.

За празника на славянската писменост Министерството на културата връчва наградите „Златен век“.

Тази година честта да получат високото отличие имаха и трима деятели на културата, свързани с Шумен. „Златен век“ – огърлие, грамота и парична награда са присъдени на почетните граждани на Шумен проф. Милена Моллова – пианист и музикален педагог и проф. Минчо Минчев – виртуозен цигулар.

Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност от Министерството на културата получи Анета Мутафчиева – председател на НЧ „Т. Петков - 1963“, Шумен.

И тази година община Шумен спази традицията и отличи най-добрите зрелостници на Випуск 2020. Училищата излъчиха своите 13 отличници на Випуска, а общината направи  филм за тях.

9 са номинациите за Наградата на Шумен в областта на образованието и науката, като предстои те да бъдат гласувани от Общинския съвет и ще получат отличията си по-късно през годината.

ШУМ.БГ