Задържаният служител на Националната служба за охрана (НСО) за убийството на бизнесдамата Станка Марангозова е бил на много ниско ниво в една от масонските ложи в България. Той е бил калфа и не е имал реална възможност да ползва особено връзките си по масонска линия, а контактите му със съдии, политици, прокурори и министри са създадени покрай работата му в НСО.

Това обясни ген.-майор акад. Румен Ралчев, бивш служител на УБО и НСО и Велик Приор на Ордена на Рицарите тамплиери в България, както и масон 33-та степен в предаването "120 минути" в ефира на БиТиВи.

Обвиненият служител е подполковник, специалист по взривни устройства на Националната служба за охрана, а прокуратурата твърди, че е приел поръчката за убийството на бизнес дамата Станка Марангозова през октомври миналата година. Ралчев обясни, че познава задържания и го описа като "скромен и ученолюбив", а на външен вид "по-скоро като научен работник, а не като бодигард".

Гост в студиото бе и журналистът от "Капитал" Йово Николов, който подчерта, че в НСО работят около 1000 души. По думите му, е нормално да има "издънки във всяко стадо", с конкретният случай говори за това какъв е подборът на кадри в НСО.

"Подобни случаи ни навеждат на мисълта, че зад тези престъпления стоят някакви задни помисли. Фактът, че този човек е и масон е утежняващо вината обстоятелство", категоричен е Николов.

Според Ралчев темата се преекспонира. Той обясни, че в България функционират общо 14 масонски ложи - 6 мъжки, 1 женска и 7 смесени. Той посочи, че масонството е "хилядолетно изкуство, което работи за душевно развитие, придобиване на много повече познания от по-широк спектър и една гаранция, че хората са коректни".
Николов от своя страна подчерта, че НСО е абсолютно излишна служба, която се ползва за обслужване на управляващите.

"През годините тя не успя да се отърси от слугинските си функции. Всяка година се отделят милиони от бюжета. Бюджетът за тази година за НСО е 44 млн. лв. През всички години на прехода този бюджет се увеличава. Никъде в Европа няма подобна служба. Абсурд е тази служба да бъде бъде военизирана, а в същото време бюджетът на разузнаването 20 млн. лв.", коментира Николов.

По думите на журналиста, масонството в България се изгражда и използва за лично обогатяване. Ралчев обаче е на мнение, че структури като НСО съществуват в целия свят, независимо под каква шапка, но е отделен въпросът за функциите, които се внасят във въпросните служби.

"43-то НС прие закон, с който всички магистрати трябва да декларират своето участие в масонски организации. Ние не сме правили статистика колко души от членовете на масонските ложи са магистрати, но тогава 99% от хората се оттеглиха от масонските ложи", обясни Ралчев.

Той добави, че ложите са регистрирани и никой не се крие като сравни членството в ложа с членство в ловно-рибарския съюз или в етажната собственост. "Човек задължително се среща с хора. Въпрос на морал и контрол е как и защо се събират. Забранено е в ложите да се говори за политика, за бизнес, за цвят на кожата и вероизповедание", подчерта Ралчев.

По думите на Йово Николов, масоните всъщност се организират, за да могат по някакъв начин да облагодетелстват себе си или свой приятел. Той подчерта, че това е паралелна власт, която се употребява.

Дневник