Белгийският министър на вътрешните работи Питер де Крем увери, че при втора епидемична вълна от COVID-19 в страната няма да бъде налагана обща карантина. Досегашните ограничения няма да се повторят никога, заяви той, цитиран от местни медии.

Де Крем поясни, че при нужда ще се използват възможностите за изследване и проследяване на хората, с които болни или заразени са общували. Специалистът по заразни болести Ив ван Латем, говорител на националния център за борба с новото заболяване, внесе уточнение, че целта занапред ще бъде налагане на ограничена изолация на отделни хора или обществени групи, или на отделни места.

По неговите думи при първата вълна от заразени не е било възможно да се проследят и изолират само онези, които представляват най-голяма заплаха за разпространението на заразата. Латем добави, че при втора вълна ограниченията може да бъдат насочени към хора с влошено здраве или от дадена възрастова група.

Националният експерт оспори твърдението на вътрешния министър и заяви, че може най-целенасочените мерки да не бъдат достатъчни и отново да се наложи преминаване към ограничения за всички. Това би се случило при изчерпването на другите възможности, добави Латем.

До днес в Белгия от новата болест починаха 9312 души при общо 57 342 доказани случая на заразяване. От 15 март досега от болница в подобрено състояние са били изписани 15 297 пациенти. За последното денонощие са открити още 250 заразени, 27 души са постъпили в болница, а 32 са починали.

В последните дни заразени се оказват около два процента от изследваните, уточняват медиите. Същевременно проучване на университетите в Антверпен и Льовен показва, че всеки втори жител на Белгия усеща психическо страдание от ограничителните мерки, въведени преди три месеца.

БТА/Дневник