Настъпващият летен туристически сезон е изпитание за сериозно засегнатия от коронавируса туристически бизнес и за да привлече туристи от чужбина, Австрия се представя като особено сигурна туристическа дестинация. Сред мерките, които правителството започва от 29 май, е масовото тестване на заетите в туризма работници и служители.

Амбицията на правителството по думите на канцлера Себастиан Курц е всички туристи, които са на почивка в Австрия, да не се чувстват застрашени от зараза с коронавирус.

Разходите за тестовете на хората от туризма ще бъдат поети от държавата. Първоначално ще бъдат тествани хората в пряк контакт с туристите, след което на тест ще бъдат подложени и другите служители в туристическите предприятия. В случай на положителна проба съответното лице ще бъде поставено под домашна карантина, а компанията ще продължи дейността си. По думите на канцлера тестовете ще са "запазената марка" на австрийския туризъм, защото почти няма държави по света с подобна практика.

Първата фаза на програмата, започваща на 29 май, предвижда тестове в пет пилотни района в провинциите Форалрберг, Тирол, Долна Австрия, Щирия и Каринтия.

Районите са избрани по географски и икономически критерии, за да се изпробва логистиката на тестването при различни рамкови условия. Постепенно броят на тестваните ще се увеличава и в началото на летния сезон от началото на юли ще достигне 65 000 седмично.

За реклама на Австрия като туристическа дестинация е отпуснат допълнителен бюджет от 40 милиона евро. /БТА

Дневник