За изминалото денонощие установените в България нови случаи на заразени с COVID-19 са 10 нови при направени 295 изследвания, съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той уточни, че четирима души от вчера са в болница, останалите са амбулаторни. Резултатите от изследваните - 4 са от София, 3 в Сливен, 2 в Плевен и един случай в Шумен. 4 са заразените жени, 6 са мъжете", каза още той. Продължава тенденцията броят на излекуваните да надвишава броя на новозаболелите. За 25 май има нови 18 излекувани.

В последните 24 часа няма починали, няма и нови случаи на заразени сред медицинския персонал.

Общият брой на заразените от COVID-19 от началото на март досега достигна 2443 души, а излекуваните са 880. От всички инфектирани 49% са мъже, а 51 на сто - жени. Най-младият заразен е на 2 месеца, а най.възрастният - на 95 г.

Кризата около коронавируса беше стрес тест за здравната система и показа кои болници са гръбнакът на здравната система и на кои може да се разчита, заяви на брифинга главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той обяви, че на базата на събраната информация за изминалите два месеца ще бъдат направени анализи, които ще позволят на властите да организират работата на здравната система по по-ефикасен начин. По думите на Кунчев кризата е показала "интересни изводи" за реалната и измислената заболеваемост и за истинската дейност на болниците, която ще помогне да се установи на кои от тях може да се разчита.

Кунчев добави, че COVID-19 заразата е показала необходимост и от укрепване на системата за опазване на общественото здраве, най-вече на регионалните здравни инспекции и на националните центрове за опазване на здравето. Тази малка система - под 25000 души, пое първия удар и вече два месеца вършат всичко, свързано с противоепидемичната дейност - от обслужването на граничните пунктове, през издирването на контактни лица до организирането на карантина, обясни Кунчев, на чието подчинение за регионалните инспекции.

Дневник