Седмокласниците, които желаят да кандидатстват в паралелки с профили „Изобразително изкуство“, „Музика“ или „Физическо възпитание и спорт“, могат да подадат заявления за полагане на изпит по съответните предмети от утре (27 май) до 29 май. Това съобщиха от Регионално управление на образованието (РУО) – Шумен.

Заявленията се подават в училището, което ученикът е завършил VII клас, като информация за начина, по който ще се осъществи подаването на документите, ще бъде предоставена от съответното учебно заведение.

Според утвърдения план-прием в VIII клас за следващата учебна година за училищата от Шуменска област има една паралелка с профил „Изобразително изкуство“ и една с профил „Музика“. Изпитът по изобразително изкуство е на 22 юни, а по музика - на 23 юни, като с оценките от тези изпити може да се кандидатства за прием и в училища, разположени в други административни области в страната, уточняват още от РУО-Шумен.

VIII клас с паралелка с профил „Физическо възпитание и спорт“ в училище от Шуменско през следващата учебна година няма да има. Ако ученик желае да кандидатства в учебно заведение извън Шуменска област, също трябва да подаде заявление в училището, в което е завършил седми клас. От там той ще получи своята служебна бележка с мястото (град, училище, зала), където да се яви за полагане на изпита. Изпитът по физическо възпитание и спорт ще се проведе на територията на Варненска област на 24 и 25 юни 2020 г.

Изпитите за проверка на способностите се организират само за учениците, които са подали заявления в указания по-горе срок – 27-29 май 2020 година, отбелязват още от РУО

ШУМ.БГ