Днес Европейската комисия трябва да представи нов спасителен пакет за излизане от икономическата криза, причинена от разпространението на коронавируса. Българският евродепутат Радан Кънев ("Демократична България") обяви пред Би Ти Ви, че очакванията са той да е в размер на 1.5-2 трилиона евро, но предупреди, че страната ни може да се окаже донор на редица други членки на ЕС, ако не успее да убеди, че ще работи по приоритетните за Европа политики.

По думите му пари от този план няма да се раздават просто така, както била свикнала властта в България. Той посочи три основни приоритета, които ще залегнат в основата на раздаването на средствата. Това са модернизация и позеленяване на икономиката, дигитализация, както и съкращаване на веригите за производство и разчитане на локално производство.

"Вече трябва да покажем какви са приоритетите ни, за да получим пари. С управление като днешното, което бойкотира европейските приоритети, тъй като видимо бойкотира зелената сделка, може да станем спонсори на страни като Италия, Испания или Холандия. Минимум от половината от този спасителен пакет е за политики, свързани със зелени политики", заяви Кънев.

Той попита дали страната има национален възстановителен план след кризата, защото от него ще се определи съдбата на 2 поколения българи - на тези, които са родени 90-те години, и тези, които още не са пълнолетни.

"Нашето поколение свързва Европа с място за имиграция и това трябва да се промени", добави той.

Дневник