Седмокласникът Калоян Ширванян от VI ОУ „Еньо Марковски“ – Шумен с престижна награда от Националната конференция по гражданско образование „Семейство, училище, общество”, съобщиха от училището.

Момчето, с ръководител г-жа Николинка Станчева, е отличено в раздел „Есета“ със своята творба „Как да спрем унищожаването на “белите дробове” на планетата Земя?“. Освен него, шестокласничката от същото училище Теодора Кушева получи сертификат за участие в VI Национална конференция по гражданско образование „Семейство, училище, общество” , първа възрастова група, в раздел „Авторски приказки и есета“, уточняват от VI ОУ.

Националната конференция по гражданско образование „Семейство, училище, общество”, се провежда за шеста поредна година, като за втора година е включена в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците към МОН. Целта на форума е да покаже как гражданското образование в училище формира гражданска позиция, добродетели, знания и умения за участие в социални дейности за благото на обществото, как преподавателите по различните предмети интегрират в учебните програми фундаментални идеи и дейности така, че младите хора да бъдат ефективни и отговорни граждани. Акцентира се върху основните фактори за гражданско образование, а именно семейството, училището и обществото.

В състезателната част се включиха 237 ученици от 38 населени места и 20 области на страната. Децата участваха с есета, приказки, презентации, проекти, рисунки, драматизации. Допуснати за участие са 79 работи от 29 училища, от 17 области на страната.

ШУМ.БГ