Онлайн свиждания по Skype с близки и роднини, дистанционни видеоразпити и участия в съдебни заседания - това са само част от новите мерки, които се прилагат в затворите и арестите в България заради разпространението на коронависура.

Макар че извънредното положение бе отменено на 13 май, а поначало лишените от свобода и арестантите са в социална изолация, там все още важат засилената дезинфекция и редовни медицински прегледи за признаци на вируса. Но стриктните мерки наложиха гъвкавост и в затворите и арестите, които "влязоха" в дигиталната ера.

Вече има видеоразпити пред съда и свиждания с близки онлайн

От 16 май са възобновени свижданията между лишените от свобода и техни близки при спазване на всички противоепидемични мерки. Те бяха забранени след обявяването на извънредното положение на 13 март. Въведена е обаче и друга възможност за срещи на лишените от свобода и задържаните под стража с техни близки, като това може да става чрез видеоконферентна връзка през Skype.

Видеоконферентни връзки в цялата страна и чужбина ще могат да бъдат провеждани от 20 съдилища и 6 места за лишаване от свобода. Новото оборудване е готово за употреба, а на 11 май е проведен и тест за трансграничната функционалност на всичките 26 изградени точки, като тестването на оборудването е осъществено с помощта на постоянното представителство на България в Брюксел. Системата е изградена по проект, финансиран от Оперативна програма "Добро управление", съобщават от Министерството на правосъдието.

В затворите в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна и Ловеч са изградени системи за провеждане на видеоконферентни връзки, които се използват за дистанционно участие в съдебни заседания, съобщи за "Дневник" директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" главен комисар Ивайло Йорданов.

При необходимост този канал за комуникация може да се използва и за процесуални следствени действия със затворници и арестанти.

Дадени са указания на началниците на териториалните служби да преразгледат и актуализират графиците за свиждания на лишените от свобода и арестантите, като идеята е да се даде възможност за провеждането на свиждания и през седмицата. Целта е да не се допуска струпване на много посетители и да се осигури спазването на нужната дистанция.

Свижданията с адвокати не са били ограничавани заради извънредното положение и се провеждат както обикновено, уточняват от ГДИН. Промяната е в това, че адвокати се допускат за среща с лишени от свобода през преграда по един, като преди и след посещението се извършва дезинфекция.

Обмисля се възстановяване на работата на външни обекти

Предстои да бъде възобновено ползването на месечен домашен отпуск до две денонощия от лишените от свобода на лек режим в затворническите общежития от открит тип. Обмисля се и да отпадне забраната, с която бе спряно извеждането на лишените от свобода на външни работни обекти.

"Оперативният щаб в ГДИН обсъжда и анализира данните и мерките, предприети в национален мащаб, насочени към отпадане на част от ограничителните мерки за населението в страната. В тази връзка в съответствие с общите тенденции щабът предвижда поетапно отпадане на част от мерките, включително и възможността затворниците на по-лек режим да работят на външни обекти", посочва Йорданов.

От дирекцията добавят и че предприемането на мерките в местата за лишаване от свобода са насочени към запазване на живота и здравето както на служителите, така и на правонарушителите от разпространението на COVID-19.

Лавките работят при засилена дезинфекция, разходки в каре - на малки групи

Лавките в местата за лишаване от свобода не са преустановявали дейността си по време на извънредните мерки в страната. Осигурена е възможност за допълнително зареждане и увеличаване на доставките, съобщават от ГДИН.

Дезинфекцията на помещенията и района около лавките се извършва съгласно изпратен до началниците на затвори и областните служби за изпълнение на наказанията "Алгоритъм на дезинфекционните мероприятия в обекти с обществено предназначение в условията на епидемично разпространение на COVID-19".

От дирекцията уточняват, че предложеният алгоритъм е разработен от специалисти на лаборатория "Дезинфекция и стерилизация" към Националния център по заразни и паразитни болести и целта е да информира за изискванията и стъпките за дезинфекция и мерките срещу разпространението на коронавирус.

Престоят на открито се осъществява на по-малки групи с цел спазване на физическа дистанция.

Освен това продължава да се извършва ежедневно проследяване за всеки пациент с грипоподобни симптоми, които са подобни на тези за новия коронавирус. Под 14-дневно наблюдение се подлагат и служителите, пребивавали в други държави.

Всеки ден се измерва телесната температура на служителите и надзирателите на влизане в сградите. Следи се стриктно за спазване на лична хигиена и респираторен етикет, както и за употребата на предпазни средства, редовно дезинфекциране и поддържане на добро санитарно-хигиенно състояние на помещенията и често проветряване на въздуха във всички помещения.

Изпратени са указания за контрол на входа в местата за лишаване от свобода и поставяне на видно място информационни табели или друг начин на информиране на всички посетители за задължителното спазване на физическа дистанция от 1.5 м, носенето на защитна маска, шлем, кърпа или шал. Освен това се прави задължителна дезинфекция на ръцете на входа на затвора и се мери телесна температура.

Спазват се въведените мерки, заложени в "Протокол за действие при случай на COVID-19 в местата за лишаване от свобода" и "Протокол за действие при случай на COVID-19 със служител в местата за лишаване от свобода", разработени в съответствие на препоръките на Световната здравна организация и Комитета против изтезанията към Съвета на Европа, увериха от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Протоколите за действие при случай на COVID-19 в местата за лишаване от свобода, разработени от ГДИН и утвърдени от Министерството на правосъдието, са публикувани на официалните страници на Европейската организация на корекционните служби (EuroPris) и Международната корекционна и пенитенциарна асоциация (ICPA).

За два месеца един арестант е бил с положителна проба за коронавирус

Към момента в местата за лишаване от свобода не са установени случаи на инфектирани лица или персонал с COVID -19. Единственият регистриран случай на положителна проба за целия период на извънредното положение (от 13 март до 13 май) е на лице с наложена мярка за неотклонение "Задържане под стража", което е настанено в Медицинския институт на МВР, преди да бъде откаран в ареста.

Към момента той е с променена мярка за неотклонение от "Задържане под стража" в "Домашен арест", уточняват от ГДИН.

На служителите от надзорно-охранителния състав, ангажирани с охраната му, са взети проби за изследване чрез PCR тест, които са с отрицателен резултат.

Всички новопостъпили лица в местата за лишаване от свобода лица се подлагат на медицински преглед за признаци за коронавирус, а след това са под 14-дневно активно наблюдение за здравословното им състояние.

Обособени са отделни помещения за "карантинния" период във всеки затвор и арест. Освен това се осъществява 14-дневното наблюдение върху здравословното състояние на новопостъпващите лишени от свобода и задържани под стража.

Дневник