Президентът Румен Радев разкритикува управляващите за свалянето на данъка върху добавената стойност на ресторанти и книги и за идеята за изграждането на държавни бензиностанции. Първата мярка държавният глава определи като "работа на парче", а втората - "авантюра". Според него страната излиза от извънредното положение при по-голям хаос, отколкото е влязла.

"Не мисля, че към такава сложна и отговорна система, каквато е данъчната, трябва да се подхожда на парче и без ясни идеи и разчети. Мисля, че всички са убедени, че нашата данъчна политика не е справедлива - тя води до задълбочаване на бедността и неравенствата и лишава публичните системи от важни постъпления, необходими за образование, здравеопазване, инфраструктура; отдалечава ни от европейския модел, тъй като нашият натоварва бедните и облекчава богатите", обяви Румен Радев в Садово днес. Според него е нужен цялостен подход.

"Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане на стартира. Да се набележат ясни мерки, но е парче", каза още Румен Радев.

Според държавния глава идеята за държавни бензиностанции е авантюра и подсказва едно - че държавата не се справя в борбата с картелите на горивата. По думите тя доказва, че предизборната кампания вече е започнала и също така - може да генерира поредната далавера.

"Ако ще строим държавни бензиностанции по начина, по който се строят магистрали и се ремонтират стени на язовири, по-добре да не го правим", каза още Румен Радев. Той предложи вместо държавни бензиностанции във всеки областен град да бъде построен по един център за дигитални технологии и иновации, където да се обучават млади хора.

Дневник