Софийският градски съд (СГС) наложи постоянен арест на Николай Петров, който е обвинен, че държал в автомобила си 40 кг кокаин с цел разпространение. Съдия Николай Николов се позова на свидетелските показания на шестима души, както и на обиска в дома на Петров, в който също са намерени пакети с кокаин.

Наркотикът бе открит снощи (26 май) в апартамент в столичния жк "Студентски град", обитаван от Петров, в чийто автомобил ден по-рано при случайна проверка полицаи намериха 40 кг кокаин.

Според показанията на полицаите, които са спрели Петров за проверка на 24 май, той е бил много притеснен и не се е държал адекватно. След директен въпрос е признал пред тях, че в багажника има наркотици. Бил задържан на място, а в следващите два дни при обиски в дома му са намерени още пакети с кокаин. Прокуратурата твърди, че Петров е държал наркотиците с цел разпространение. Предстои обвинението да бъде прецизирано и да му бъде повдигнато ново, по-тежко, заради откритите допълнителни количества в дома му.

Има опасност Петров да се укрие или да извърши друго престъпление, ако бъде на свобода, мотивира се още съдът. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано или протестирано пред Софийския апелативен съд.

Според защитата на Николай Петров не е доказано достатъчно убедително, че той е свързан с наркотиците.
"Клиентът ми е бил задържан в автомобил, в който са открити наркотични вещества. Дотам е и връзката с повдигнатото му обвинение", заяви адвокат Вяра Братоевска.

По думите й, докато не се установи как наркотикът се е озовал в превозното средство, не може да се иска постоянен арест и да се твърди, че дрогата е негова. Братоевска каза, че Николай Петров не е личност с висока степен на обществена опасност. Освен това според нея няма опасност да се укрие, тъй като е бил сам в автомобила и когато е бил спрян за проверка от полицията, не е направил нищо с цел да избегне проверката, а е имал достатъчно време и възможности да се отдалечи от колата.

Тя поиска домашен арест заради тежкото семейно положение на Петров и добави, че мярката може да се изтърпява далеч от София и от средата, в която е бил към настоящия момент.

По-рано днес разследващите обясниха, че намереният в жилището кокаин е малко над 320 килограма. Той е с висока чистота и е бил предназначен основно за пазари в чужбина.

В апартамента разследващите са открили общо 327 пакета с еднакви размери - в трикрилен гардероб в спалнята в няколко реда били подредени 248 пакета, а останалите 79 са намерени в шкаф в кухнята, каза на брифинг говорителят на Софийската градска прокуратура Антоанета Панчева. От апартамента са иззети и машина за пакетиране и везна.

"Общото тегло е около 320 кг, групирани в 8 групи с различни щемпели, което означава, че този кокаин е с различна по вид чистота в зависимост от щампата, която е поставена", обясни директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев. Кокаинът е с висока чистота, варираща между 68% и 75% в различните пакети, като половината количество е над 70%.
"Общата стойност на иззетия вчера кокаин е около 10 млн. евро, говоря за 320-те килограма. Ако говорим за уличното разпространение, може би ще достигне 81 млн. лева", каза старши комисар Хаджиев. Според разследващите наркотикът е бил предназначен основно за чужди пазари - в Западна Европа и в Азия, а една малка част е трябвало да бъде продадена в България.

Дневник