Пловдивският Апелативен съд отмени оправдателната присъда на д-р Иван Димитров, който преди три години застреля мъж, влязъл да краде в гаража му, и върна делото за ново разглеждане от първоинстанционния съд, предаде Би Ти Ви.

В средата на миналата година Пловдивският окръжен съд определи, че Димитров е невинен по обвинението за умишлено убийство на Георги Джевизов, известен с прякора Плъха. На 2 март 2018 г. той застреля с незаконен пистолет "Валтер" въоръжения с нож Джевизов, а след ареста му жители на Пловдив излязоха на протести. Повече за разследването по случая четете тук.

Делото беше гледано по съкратената процедура, след като подсъдимият призна вина, но магистратите приеха, че убийството е извършено при неизбежна отбрана, без да се превишават пределите ѝ. Иван Димитров обаче получи 2-годишна условна присъда по второ обвинение - за незаконно притежаване на оръжие.

Сега Апелативният съд връща процеса за ново преразглеждане на първа инстанция. Магистратите се мотивират, че има противоречия между събраните по делото доказателства, свързани с намерените два ножа в дома на лекаря, и липсват записи от охранителни камери на близкия магазин, които според собственика му били изтрити, след като Димитров помолил за това.

Дневник