Омбудсманът Диана Ковачева внесе в правосъдното министерство предложения за промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие, с които да отпадне "системността" при този вид престъпления. Според сега действащото законодателство жертвата трябва да е подала три сигнала за домашно насилие и те да са регистрирани, за да получи насилникът по-тежко наказание. "Една жена може да бъде убита или да ѝ бъде нанесена тежка телесна повреда още от първия път. Няма нужда да чакаме три последователно
регистрирани акта на домашно насилие", аргументира се Ковачева. Тя изтъкна, че само от началото на извънредното положение тази година 8 жени са убити от партньорите си у дома, а статистиката за 2019 г. показва, че поне две жени месечно са губили живота си.

Омбудсманът иска още в Закона за защита от домашното насилие да бъдат включени дефиниции на психическото и икономическото насилие, както и за промени в дефиницията на преследването като форма на психическо насилие, за да може тя да стане работеща и да постига превантивен ефект.

Дневник