Трансконтиненталното "размятане" на обвинения, факти, паметни записки и доказателства между бизнесмена с 11 обвинения Васил Божков от Обединените арабски емирства и прокуратурата и властите в България продължава.

След серията от документи, есемеси и изявления, които Божков публикува на страницата си във Фейсбук през последните седмици, прокуратурата реагира в сряда (27 май) с нови обвинения за още 7 престъпления. Държавното обвинение анонсира, че работи по тях още в началото на февруари.

Новите обвинения за 7 престъпления

Специализираната прокуратура съобщи, че му е повдигнала обвинение за това, че е ръководил престъпна група с участието на още трима души, а според събраните до момента доказателства тя е действала от 2012 г. Целта била да се извършват "съгласувано в страната убийства, изнудвания и други тежки престъпления".

Освен това Божков е обвинени за подбудителство към убийството на четирима души, които прокуратурата сочи само с инициали - Й. Д., М. В., А. П. и Б. С.

Божков е обвинен и за оказване на принуда с цел насилствено разпореждане с недвижим имот (какъв и чия собственост прокуратурата не съобщава), както и за "опит за изнасилване на лице от женски пол чрез използване на сила, като деянието не е довършено по независещи от дееца причини".

Лаконичното съобщение на държавното обвинение не посочва кои са съучастниците в групата, създадена с цел убийства и други тежки престъпления. Не се споменава и дали те са установени, задържани и какви обвинения са повдигнати срещу тях.

От съобщението се разбира само, че новите обвинения са повдигнати в отделно досъдебно производство. До момента Божков вече има 11 обвинения, а прокуратурата е изпратила чрез министерството на правосъдието искане до Обединените арабски емирства той да бъде екстрадиран и предаден на съд в България.

Божков реагира с ирония

Реакцията от страна на Божков не закъсня - като той реагира в каналите си в социалните мрежи.

"След току-що обявените поредни седем обвинения от спецпрокуратурата, ще направя официално признание, което може да доведе и до ново обвинение. Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата. Възнамерявам да продължа да го правя", написа той в профила си в отговор на обвиненията.

Божков нарече "хунта" управляващите в първата си медийна изява след задържането му в ОАЕ. Тогава той обясни, че се намира в правова държава за разлика от България, която се "управлява от хунта" и обясни, че държавата се ползва като бухалка.

В началото на деня Божков се оплака от възбрана на Телефонната палата
Часове преди съобщението на специализираната прокуратура, сутринта (27 май) Божков публикува части от постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки на фирма "НГ Пропърти" ЕАД.

През май 2017 г. телефонната палата в София стана собственост на "НГ Пропърти"ЕАД, а бизнесменът Васил Божков е член на Съвета на директорите на дружеството. Идеята бе помещението да се превърне в музей, в който бизнесменът да изложи колекциите си, които в момента са конфискувани.

В публикация той твърди, че възбраната е наложена заради невнесен ДДС "от евентуалните бъдещи приходи от продажба на билети от все още несъществуващия и вече запориран музей".

Постановлението е с дата 14 февруари и е наложено от държавен съдебен изпълнител по искане на Националната агенция по приходите (НАП). От публикуваните части на постановление не се разбира еднозначно защо е наложена възбрана върху сградата.

НАП претендира вземане от 135 000 лева, от което главницата е 115 000 лева и са начислени лихви за просрочие в размер на 20 000 лева.

"Не можем да коментираме нищо конкретно по темата заради законовите ограничения, защото има данъчна тайна, която ни забранява да обсъждаме текущи ревизии. Ревизията на дружеството собственик на Телефонната палата е започнала в началото на годината. Не мога да кажа на какво основание е започнала, нито пък кога се очаква да приключи", заяви пред "Дневник" говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Така на практика той потвърди, че ревизия има, но все още няма отговор на въпросите на какво основание е започнала тя, с какви мотиви е наложена предварителната възбрана, нито пък дали тя е обжалвана по административен или съдебен ред.

Дневник