Веригата от бензиностанциите, които държавата планира да изгради, няма да се правят с пари от бюджета, каза днес пред Би Ти Ви министърът на икономиката Емил Караниколов. Той уточни, че те няма да се финансират от бъдещата Държавна петролна компания, а от търговско дружество, в което тя ще е основен, но не и единствен акционер.

Според обявените намерения на правителството бъдещата държавна петролна компания ще има за цел да оптимизира управлението на задължителните резерви от горива и да предложи бензин, дизел и газ на "максимално ниски цени". Премиерът Борисов поясни, че целта е във времена на криза правителството да има инструмент за защита на населението и да не може никой да прави дъмпинг и да постави държавата на колене.

Министър Караниколов днес допълни, че за изграждането на бензиностанциите ще се взимат кредити и заеми, и ще се търсят партньорства. Попитан, кога могат да бъдат открити първите обекти, Караниколов уточни, че няма да е скоро. "Първо трябва да одобрим типовете модели за обектите - за големите и за малките. След това ще търсим локации", поясни той.

Министърът на икономиката подчерта, че ангажиментът на държавата да изгради на бензиностанциите и зарядни станции за електромобили, може да привлече стратегически инвеститори от чужбина в подобни проекти. Наскоро веригата за бързи зарядни станции "Айонити", в която акционери са големи автомобилни концерни, обяви първи инвестиции в Източна Европа, но България не е сред избраните страни.

По повод цената на горивата на държавните бензиностанции беше уточнено, че тя ще се формира на търговски принцип, но като се обяснява защо е такава. "Сега какво наблюдаваме - падат цените на петрола, 14 дни горивата не мърдат, поскъпне петролът - още същият ден тръгват нагоре. Ролята на държавата ще е дава сигнали на къде върви пазара", уточни Емил Караниколов.

Караниколов за пореден път подчерта, че основната задача на Държавната петролна компания ще е да изгради данъчни складове в двете бази в страната на държавния резерв, в които има празни обеми. Според него това е нужно, защото според анализ на Комисията за защита на конкуренцията от миналата година, липсва конкурентна среда в данъчните складове. "Създаването на възможност за повече данъчни складове, означава публичност, прозрачност и повече участници", допълни той. Министърът уточни, че решението за създаването на Държавната петролна компания е поредната стъпка, която държавата предприема, за да въведе ред на пазара на горива.

Дневник