След един час дебати мнозинството в парламента прие доклад на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), в който се отчита работата на комисията през 2019 г. Тогава след скандал с тераса с незаконни постройки напусна председателят й Пламен Георгиев, а малко преди изтичането на мандата му като главен прокурор по предложение на ГЕРБ комисията пое Сотир Цацаров.

В доклада, който бе подкрепен от 131 народни представители, се посочва, че през м.г. антикорупционната комисия е реагирала на 166 сигнала за конфликт на интереси, а установените случаи са само 14 с наложени глоби над 170 хил. лв. След решения на съда е отнето незаконно придобито имущество за над 8.1 млн. лв., но са отхвърлени искове за отнемане на имущество за над 8.9 млн. лв. (още четете тук).

БСП обяви, че няма да подкрепи доклада, тъй като антикорупционната комисия не работи ефективно. Според червения депутат Кристина Сидорова е притеснително, че в доклада няма нито дума за имотния скандал "Апартаментгейт" за купените под пазарните цени апартаменти от бившия втори по влияние в ГЕРБ Цветан Цветанов и други политици, в т.ч. и незаконната тераса на предишния титуляр на комисията Пламен Георгиев.

"Никакъв страх нямам от този закон, г-н Цацаров! Направен е, за да демонстрира дейност", каза Милко Недялков от БСП. Той иска комисията да проверява за корупция и конфликт на интереси и законопроекти.

В отговор Спас Гърневски от ГЕРБ обвини социалистите, че "ги стяга чепикът", тъй като се притесняват да бъдат разследвани, а искат президентът Румен Радев да контролира антикорупционната комисия, за да прикриват. Той обяви, че борбата с корупцията и конфликта на интереси е ефективна, тъй като притежатели на "замъци, острови и самолети" и олигарси били в затвора. Все пак спомена, че имало "един в Дубай и друг - в Белград".

"Нищо няма да се промени в работата на комисията, ако тя се назначава от президента. Всичко ще остане такова. Но ако смятате, че това е разковничето - на грешен път сте. Справянето с корупцията не е работа само на една комисия", обяви председателят на комисията Сотир Цацаров. Той каза, че законодателните промени са в ръцете на депутатите, но ако например се въведе ускорена конфискация на имущество, за да не се обезценява то, това би било нарушение на права.

В отговор Крум Зарков от БСП каза, че критиките на опозицията не се изчерпват с това как се избира ръководството на комисията, а са свързани с ефективността на работата й.

Дневник