Прокуратурата не е открила данни за извършени престъпления и отказва да образува производство срещу доскорошния заместник на Бойко Борисов в партията – Цветан Цветанов, заради аферата "Апартаментгейт".

Тя му коства всички постове в ГЕРБ и напускането на парламента.

Причината е, че не са събрани данни за извършени "корупционни и други престъпления от страна на Цветан Цветанов". Това става ясно от постановление на Специализираната прокуратура за прекратяване на проверката по случая и отказ от образуване на досъдебно производство.

Документът е подписан от прокурор Валентина Маджарова. Датата на постановлението е 17 февруари 2020 г., но сега го публикува неправителствената организация БОЕЦ, откъдето подадоха сигнала до прокуратурата.

Любопитно е, че това става два дни, след като издателят на "Пик" Недялко Недялков (чиито служители играха хоро при избора на Иван Гешев за главен прокурор) безпрецедентно написа във фейсбук, че оттеглял доверието си от главния прокурор. Като една от изредените причини беше, че се надявал да разседва Цветанов.

БОЕЦ сезира КПКОНПИ, ДАНС и прокуратурата на 20 март 2019 г. за случая с купения от Цветан Цветанов апартамент в нова сграда на "Артекс" в столичния квартал "Изток" на цени по-ниски от пазарните.

Поводът за сигнала бяха публикации в сайта на радио "Свободна Европа", експертни коментари и анализи на "Антикорупционен фонд" както и последващи публикации на сайта "Биволъ" относно покупката на жилището за занижени цени и съмнения за незаконно получаване на удължаване на разрешителното за строеж на сградата на "Артекс" - "Златен век" в столичния квартал "Лозенец".

Нейното строителство пък след скандала беше спряно и сега казусът е в съдебна фаза.

Сигналът на БОЕЦ до прокуратурата и антикорупционната комисия беше относно "съмнения за извършени престъпления – корупция, злоупотреба с власт, незаконно забогатяване, конфликт на интереси, търговия с власт, укриване на данъци, данъчни и финансови престъпления както и други престъпления по чл. 283 и 304 от НК, както и участие в организирана престъпна група за данъчни и финансови престъпления извършени от Цветан Цветанов - депутат в 44-то Народно събрание на Република България и Мирянови – собственици фирма "Артекс Инженеринг 2000-5", както и други неустановени лица".

Цветанов твърдеше, че всичко е законно, няма корупция и злоупотреба с влияние, като това ще бъде доказано от компетентните органи. Той дори заяви, че няма кой да го накаже за "Апартаментгейт", защото не е извършил нищо нередно. Това ядоса премиера Бойко Борисов, който заяви, че "може да го накаже Господ, могат да го накажат хората, мога да го накажа и аз".

Сега обаче всичко приключва тъй като само прокуратурата има право да разследва.

Преди няколко години прокуратурата почти едновременно се провали в три наказателни произовдства, които водеше срещу бившия втори в ГЕРБ. Това стана, след като Бойко Борисов се върна на власт с втория си кабинет, след правителството на Пламен Орешарски.

Клуб Z