Следя с голяма тревога подготовката на предстоящата кампания за избор на председател на БСП", заяви пред Би Ти Ви председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Бившият председател на БСП критикува някои от своите съпартийци заради публичните им изказвания в последната седмица, но без да назовава конкретни имена. Според него те следват една и съща опорна точка, която им е наложена "централизирано". "Внушението е едно - тези, които критикуват или ще се състезават срещу действащия председател, изпълняват поръчка на ГЕРБ. Това е изцяло фалшива опорна точка и това е лесно доказуемо", каза още Станишев и отправи и конкретни критики към Румен Овчаров: "Част от говорителите са много недостоверни като Румен Овчаров, който нарича председатели на областни и общински съвети барони."

"Виден е тандемът Нинова - Овчаров. Неслучайно човекът, който ще готви основният политически документ на конгреса, е Румен Овчаров. Той като един Матросов на абразурата защитава действащия председател", коментира Станишев. Според него "партията трябва да бъде успокоена" и трябва да се проведат "откровени и смели дебати за физиономията на БСП" и за това какво отличава партията от ГЕРБ. Станишев поиска да види и анализ на постигнатото от сегашния председател в последните 4 години.

Заради коронавируса изборът на лидер на БСП вероятно ще бъде отложен за есента, а според неофициална информация опозицията на Корнелия Нинова ще се опита да върне стария начин за избор - не от всички членове, а от конгреса. Основен конкурент на Нинова се очаква да бъде доскорошната й дясна ръка Кирил Добрев.

Дневник