Шест души са били задържани след днешните спецакции. Сред тях е и зам.-министърът на екологията Красимир Живков, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Той съдействал за внасянето на боклука от Италия у нас и оказвал натиск върху свои служители да издават разрешителни за внос и износ на отпадъци на определени фирми, въпреки че те не са отговаряли на изискванията. който не искал да се подчини го принуждавали да напусне.

"Събрани са множество писмени и гласи доказателства и доказателствени средства, от които се установява, че зам.-министърът на околната среда и водите е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия", каза Сийка Милева на извънреден брифинг на Специализираната прокуратура.

По думите й Специализираната прокуратура наблюдава досъдебното производство още от януари месец за организирана престъпна група, създадена с користна цел, в която участват длъжностни лица, среди които бивш директор на РИОСВ-Плевен и заместник-министър на околната среда и водите.

"В тази връзка днес бяха извършени множество действия по разследването: претърсвания и изземвания на над 40 адреса на територията на цялата страна: София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Смолян и села от Община Кюстендил", посочи тя.

Сийка Милева отбеляза, че събраните до момента доказателства сочат, че заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на дружества, въпреки че те не са отговаряли на необходимите изиксвания. Служителите, които са отказвали да съдействат, са били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството.

"Всяко дружество, генериращо опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън България или да го предаде на друго българско дружество за последваща преработка. За да изнесе опасния отпадък извън България, дружеството трябва да получи нотификация от МОСВ. Заместник-министърът на МОСВ е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени, контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на Република България", допълни говорителят на главния прокурор.

Днес.бг