Германският канцлер Ангела Меркел очаква тежка битка за одобрението на плана за възстановяване на европейската икономика от кризата с коронавируса на стойност 750 млрд. долара на Еврокомисията.

"Ясно е, че сега предстоят трудни преговори", които ще продължат и отвъд предстоящата среща на върха, каза Меркел. Целта трябва да бъде да се предвиди достатъчно време към края на годината за преговори в Европейския парламент и националните парламенти, така че плановете да бъдат завършени и да могат да влязат в сила към 1 януари 2021 година, каза още тя.

Германия поема ротационното председателство на ЕС през втората половина на 2020 г. и ще положи всички усилия в подкрепа на опитите да се постигне споразумение, посочи канцлерът. По думите й все още много въпроси остават без отговор. Например, дали помощта действително ще помогне на изнемогващата икономика и какви контролни механизми ще бъдат установени.

Във видеоразговор с фондация "Конрад Аденауер" тя коментира днес още: "САЩ са най-важният партньор на Европа. Наясно съм, че сътрудничеството ни е по-трудно, отколкото бихме желали - по отношение на климата, на търговията, на ролята на международните организации в борбата срещу пандемията."

Меркел посочи още, че ЕС все още иска да финализира инвестиционно споразумение с Китай, за което се преговаря от години, както и да се осъществи напредък по отношение на защитата на околната среда.

Дневник