За изминалото денонощие са доказани 8 нови случая на коронавирусна инфекция при 1725 изследвани проби, като трима от новозаразените са в болница. 2485 е общият брой на регистрираните пациенти с Covid-19 в България. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Три са активните области - София, Пазарджик и Видин, като 5 от новите случаи са в столицата, 3 в Пазарджик и един в крайдунавския град. По думите на д-р Кунчев, София остава най-голямото огнище на заразата с 1043 инфектирани.

Няма нови случаи на заразени деца и медицински лица, но през последните 24 часа още двама души са починали. Това са мъж и жена на по 91 години, които са били настанени в МБАЛ-Лом от Дома за стари хора в Кула.

Новоизлекувани са 51 души, с което общият им брой става 1015.

На база на данните за заболеваемостта в Европа ще има решение да се премахне 14-дневната карантина за пристигащите от страните от ЕС, Сърбия и Северна Македония. Но ще има и изключение за тези държави, при които има най-висока заболеваемост - това са Великобритания, Ирландия, Швеция, Белгия, Малта, Испания и Италия, допълни Ангел Кунчев.

Той направи пояснения по отношение носенето на маски и ръкавици.

"Носенето на маска е важно, когато сме в затворено пространство с много хора и контактуваме с тях. Носенето на маска има смисъл, когато наистина се носи. Поставянето на врата на човек с нищо не ни помага.", категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

Дир.бг