Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро обяви пред "Нова телевизия", че задържаният за 24 часа негов заместник Красимир Живков няма право да уволнява служители на ведомството, а само той имал такива правомощия. Той уточни, че внимателно е прегледал всички кадрови промени и е установил, че миналата година има освободена служителка от дирекция "Отпадъци", но тя била със слаба оценка и е уволнена заради несправяне с работата. По думите му тя не отговаряла за нищо, което е свързано с обвиненията на Живков.

Вчера бяха задържани шест души след акция на полицията и прокуратурата, която течеше през деня паралелно в няколко града - София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Русе, Смолян и няколко кюстендилски села. По-късно през деня, без да спомене нито едно име и като отказа да отговаря на журналистически въпроси, говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че става дума за "организирана престъпна група, създадена с користна цел", в която са участвали "бивш зам.-министър на околната среда и водите и бивш директор на РИОСВ - Плевен". Милева каза още, че "служителите, които отказвали да съдействат, били освобождавани или принуждавани да напуснат".

Според Емил Димитров заместникът му няма право да уволнява. Той дори го похвали, че за трите месеца, в които е министър, Живков е изпълнил всички негови указания. Арестите пък били за неща, които се случвали преди той да поеме екоминистерството. Димитров направил проверка за освободените служители, но не успял да разбере кои уволнения визира прокуратурата. Министърът изрази притеснение, че до изборите няма да се внася боклук, защото няма кой да подписва нотификациите.

"Голяма част от тези, които дават в момента показания, са освободени от мен. Хора, които не се справят с правомощията си", каза още Димитров, но без да даде повече подробности.

Въпреки че прокуратурата не обяви нито едно име на задържаните, в различни медии, неофициално и без позоваване на източници, изтече информация, че на разпит са извикани русенските бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови. Те притежават фабрики за рециклиране на батерии в България, Сърбия, Румъния и Италия. Братята притежават и компания за батерии в Германия, за масла в Турция и Узбекистан и малка рафинерия за масла в Украйна.

Според Димитров, който също не цитира имена или компании, замесени в разследването, при обработката на материали едно от производствата генерира опасни отпадъци, които трябва да се изнесат за Германия, но това е много скъпо. Въпросните отпадъци се давали на фирма, която обаче не ги изнася и така се осъществява фиктивен износ.

"Нито един бизнесмен, депутат или кмет повече няма да стъпва в министерството заради тълкуванията защо са там. Днес е последният приемен ден. Поех поста, за да изкара мандата коалицията. Ако иска, друг да идва", добави екоминистърът.

Дневник