Носителят на 20 титли от Големия шлем в тениса Роджър Федерер е най-скъпоплатеният спортист в света за последните 12 месеца. Швейцарецът е първият тенисист, който оглавява класацията на "Форбс" от създаването й през 1990 г.

За последната година Федерер е заработил 106.3 милиона долара (преди данъци). От тях 6.3 милиона долара са спечелени от наградни фондове, а останалите 100 милиона идват от внушителните спонсорски договори, на които 38-годишният швейцарец дължи първото си място в класацията.

Във времето Федерер се изгради като марка и годишно получава между 3 и 30 милиона долара годишно от всеки от 13-те си спонсора, сред които са "Ролекс", "Мерцедес", Uniqlo, Credit Suisse и др.

Федерер е едва деветият спортист, който оглавява класацията, като повишението в спечелените от швейцареца пари спрямо 2019 г. е с 12.9 милиона долара. Фактор за изкачването му до върха е пандемията, която доведе до намаляване на заплатите на състезателите в отборните спортове след спирането на спорта в средата на март.

Сред засегнатите са звездите на футбола Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Един от двамата беше неизменно на върха в класацията в три от последните четири години.

Нападателят на "Барселона", който оглавяваше подреждането за 2019 г., е трети с 104 милиона долара от заплати и спонсорски договори. Меси е спечелил с 23 милиона долара по-малко, докато при Роналдо понижението е с 4 милиона. Португалската звезда е втори в подреждането с 105 милиона долара. В класация следва още един футболист - Неймар (95.5 млн. долара).

Челната десетка допълват баскетболистите Леброн Джеймс (88.2), Стеф Къри (74.4) и Кевин Дюрант (63.9), голфърът Тайгър Уудс (62.3) и състезателите в американския футбол Кърк Казънс (60.5) и Карсън Уенц (59.1).

Най-осезаемо отново е присъствието на играчи от Националната баскетболна асоциация (НБА), като техният брой е 35. Състезатели от 21 държави в 10 спорта намират място в класацията, като средната им възраст е 30 години.

За пръв път от 2016 г. две жени са сред стоте най-скъпоплатени спортисти. С рекордните за женския спорт 37.4 милиона долара японската тенисистка Наоми Осака е 29-а в подреждането, като с 1.4 милиона по-малко носителката на 23 титли от Големия шлем Серена Уилямс заема 33-о място.

Най-скъпоплатените 100 спортисти са спечелили общо 3.6 млрд. долара за последните 12 месеца, като спадът спрямо година по-рано е 9%. Според анализаторите на "Форбс" тенденцията към понижаване най-вероятно ще продължи и през следващата година заради несигурността около провеждането на първенствата и състезанията, като допълнителен фактор ще бъде липсата на публика.

Дневник