Капсулата с американските астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли успешно се скачи с Международната космическа станция, съобщи НАСА.

Това стана минути преди очаквания момент - 17:30 ч. българско време. Мисията продължи малко под 19 часа.

В капсулата Crew Dragon на "Спейс Екс" те излетяха снощи в 22:22 ч. българско време - исторически първи частен пилотиран космически полет, важна стъпка в частната дейност в космоса и първо излитане на астронавти от територията на САЩ от 9 години.

Процедурата бе напълно автоматична - никакво усилие не бе необходимо от тяхна страна, освен в случай на неочакван технически проблем. Скачването вече е тествано и преди, но без астронавти на борда.

ака успешната развръзка на изстрелването означава, че НАСА ще се придържа към плана си отсега нататък да не притежава, нито да управлява корабите, които летят от и до станцията.

Колко точно ще останат астронавтите на борда на МКС, не е известно, но няма да е повече от 4 месеца (максималното време, което Cred Dragon може да остане в орбита в момента).

За тях непосредствената задача сега обаче е отварянето на люка, което се излъчва на живо по канала на "Спейс Екс". То ще отнеме известно време заради нуждата от изравняване на налягането, но ще даде възможност Бенкен и Хърли да влязат в самата МКС.

Следващата фаза за "Спейс Екс" и НАСА включва шест такива полета, като първите са през август. Американската космическа агенция работи и с "Боинг", чиято капсула ще е готова през 2021 г.

Дневник