Астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли влязоха в Международната космическа станция и започнаха работа в мисия, която може да продължи до септември, макар още да няма точна дата за завръщането им. С това успешно завърши поредната фаза от първия частен пилотиран кораб в историята, с който изследването и овладяването на космоса преминава на ново ниво.

Американската аеро-космическа агенция вече не притежава и не оперира ракетите и корабите, с които нейни астронавти извършват полети на ниска орбита и до МКС. Това е задача единствено за фирми като SpaceX - базираната в Хоторн, щата Калифорния, компания на милиардера Илон Мъск.

Той каза, че няма да е спокоен, докато така безпроблемно не мине и пзавръщането на Земята. Но компанията и NASA могат да преминат бързо към следващия етап от договора си за 2.6 млрд. долара, предвиждащ корабът Crew Dragon да заработи като "космическо такси" и да извежда до МКС 6 астронавти. Първият подобен полет вероятно ще е факт още през август.

Този ярък пример за ефективността на публично-частното партньорство очертава и завръщането на Луната през сегашото десетилетие, като ракетата носител, корабът, луноходи и друга апаратура също се подготвят от частни компании по договор с NASA.

На МКС те бяха посрещнати от руско-американски тричленен екипаж, на който ще помогнат за различни експерименти и поправка на оборудване, включително с излизане в открития космос. Досега няколко подобни операции бяха отложени, защото не достигаха хора в орбита.

На път за МКС Хърли и Бленкен кръстиха кораба си "Индевър" в чест на космическата совалка, с която са летели и двамата. Те имат това право и според тях така трябва да се продължи името на този изключителен за времето си кораб.

На МКС двамата ще могат да приберат американското знаме, оставено там при последната мисия на совалката през 2011 г. Екипажът на "Атлантис" го остави за мотивиране на идващите след тях астронавти да се върнат. Същият флаг бе на борда на първата совалка през 1981 г. и сега ще бъде върнат на Земята, за да бъде предаден на мисията, която ще отведе хора отвъд земната орбита.

Двамата нови членове на екипажа на МКС бяха приветствани от центъра за управление на полета от директора на NASA и от политици, изиграли ключова роля за прокарването на закона, позволил това сътрудничество с частни компании.

 

Джим Брайдънстайн заяви, че днешното събитие е вдъхновяващо за милиони американци и хора по света, че когато хората се обединят, могат да постигат изключителни неща. Това е особено важно за Америка след мрачни месеци на пандемия и последните дни на улични безредици и разграбване на магазини, заливащи страната след убийството на чернокож от полицай.

 

Боб Бенкен и Дъг Хърли благодариха на SpaceX за чудесния кораб, който са създали и казаха, че на живо всичко е било точно, както в симулатора, на който са тренирали. Те призоваха младите хора в страната си и по света да се борят за мечтите си.

В разговора на няколко пъти стана дума, че САЩ се фокусират върху мисии до Луната, продължителен престой и работа на лунната повърхност, а след това - и полет до Марс. Брайдънстайн изтъкна, че до Луната ще бъдат изпратени и първите жени и неслучайно новата лунна програма се казва "Аремида". Това е името на сестрата на древногръцкия бог Аполон и изборът е свързан с това, че Apollo се казваше програмата от 60-те години за стъпване на човек на Луната.

Дневник