Олимпийските игри в Токио може да не се проведат през 2021 г., предположи японският лекар епидемиолог Кентаро Иуата. Той е песимист за шансовете на най-големия спортен форум въпреки отлагането с една година.

Пандемията от коронавируса наложи отлагането на игрите за пръв път в историята им. Те трябва да се проведат между 23 юли и 8 август 2021 г.

"Победа над новия коронавирус по целия свят през следващата година ще бъде трудно постижима и затова летните олимпийски игри в Токио по-скоро ще трябва отново да бъдат отменени", коментира Иуата, който е бивш съветник по здравните въпроси на японското правителство.

"Първото важно нещо е Япония да се справи с вируса, а второто - вирусът да бъде овладян и в другите страни по света. Изпълнението на първото условие може би ще стане. Второто условие? Към него съм настроен много песимистично", добави лекарят.

Според него е трудно в настоящата обстановка да се разреши пътуване на толкова големи групи от хора. "За съжаление не мисля, че ситуацията, в която се намираме в момента, ще бъде много по-различна в някои части на света и през следваща година."

Дневник