До края на тази година в шуменския Индустриален парк ще започне изграждането на четири нови предприятия. Също така се очаква да приключи и строежът на новия завод за алуминиеви профили на фирма "Виас", който ще даде работа на 150 души. 

Това обявиха на съвместна пресконференция днес кметът на Шумен Любомир Христов и директорът на Индустриалния парк Николай Тончев. 

Три от новите заводи ще са в старата подзона на Парка, а четвъртият ще е в новата източна част. 

"Шуменска фирма ще изгради производство в областта на металообработката, ще произвежда стоманени фитинги. Ще има около 50 - 60 души персонал. Друго предприятие на ъгъла на старата подзона ще започне производство на кабели. Това е италианска фирма, която ще взема проводници от "Саркуисан" и ще нанася изолацията върху него. Това е голяма и известна фирма за кабели. Радваме се, че избраха да дойдат при нас. Първоначално там ще се открият също 50 - 60 места, като предвиждат разширение на още два етапа", заяви Тончев. 

Другите нови предприятия ще са за картонени опаковки и за спирачни системи за автомобили, като втората фирма е чуждестранна. Засега не е ясно те колко работни места ще разкрият.   

Николай Тончев припомни добрия финансов резултат, който отчита Парка за 2019-та - печалба в размер на 2,133 млн. лв., от които 256 хил. лв. дивидент за община Шумен като съдружник с 40% дял.  

"Ние трябва да се гордеем с това, което изграждаме и което имаме. За съжаление, се получава така, че има хора, които пускат умишлено неверни твърдения, за да могат да създадат лош имидж на нашата индустриална зона. Това не е в ничий интерес", каза кметът Любомир Христов. 

Думите му бяха насочени към невярно твърдение, изказано от трибуната на Народното събрание, че Индустриалният парк не заплаща на ВиК водата, която ползва. Пред журналистите бе показан водомерът на Парка, а представител на ВиК заяви, че ежемесечно се отчитат около 1000 куб. м вода.

ШУМ.БГ