Мажоритарният пакет акции на "Левски" (86.6%) е доставен на "Георги Аспарухов", научи "Дневник". Акциите са на името на Наско Сираков.

По-късно Сираков потвърди с обръщение в сайта на сините. "От тази сутрин, 2 юни - Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, съм собственик на 86.6% от акциите на "ПФК Левски" АД".

Бившият футболист на сините заяви, че на 10 юни ще даде пресконференция, тъй като се нуждае от време, за да се запознае детайлно със ситуацията в "Левски", "В момента фокусът трябва да бъде върху предстоящите два много важни мача - с "Лудогорец" в Първа лига и с "Локомотив" (Пловдив) в полуфиналите за Купата на България", посочи той.

Преди седмица обвиняемият бизнесмен Васил Божков, който стоеше зад собствеността на клуба, организира гласуване във "Фейсбук" и след него обяви, че акциите ще отидат в Сираков.

Сираков благодари на Божков и на досегашния формален собственик Георги Попов "за направеното в любимия ни клуб досега и за това, че изпълниха поетия ангажимент да не пречат на клуба".

Преди две седмици бившият нападател на "Левски" и националния отбор заяви желание да получи собствеността. Това става седем години, след като си тръгна от "Георги Аспарухов" като изпълнителен директор с думите, че кракът му повече няма да стъпи на стадиона. Очаква се Сираков да представи вижданията си за управлението на изпадналия в много тежко положение клуб.

"Всички ние левскарите сме виновни, за да се стигне до това положение. Едни с действията си, другите - с бездействието". "Левски" не е създаден, за да се спасява. Той е създаден да успява, да побеждава. "Левски" ще успее да се спаси, но наистина в момента времето ни притиска. Нищо не можем да направим за спасението на "Левски" без акциите", заяви Сираков в предаването "120 минути" на 17 май.

"Клубът пак ще бъде хвърлен в задкулисието и превърнат в инструмент за политически игри и натиск. Финансовото му бъдеще и независимост отново са поставени под въпрос. Ще бъдат изнудвани фирми, а кражбите и злоупотребите ще се завърнат на "Герена", написа Божков във "Фейсбук".

Бизнесменът, срещу когото има повдигнати обвинения и има искане за екстрадирането му от Дубай, първоначално прехвърли акциите на министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът заяви, че няма нищо общо и не желае да бъде замесван. Впоследствие акциите се върнаха в Дубай при Божков и формалния собственик Попов, който също е с повдигнати обвинения.

Дневник