Лондон и Брюксел се надяват да напреднат в преговорите за Брекзит със среща на високо ниво между премиера Борис Джонсън и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Това съобщава в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на свои източници.

Засега преговорите между техническите екипи не вървят достатъчно бързо и леко, а преходният период за Великобритания изтича в края на годината. Джонсън и Фон дер Лайен би трябвало да се срещат по-късно този месец в опит да преодолеят различията на двете страни. Британски представители се надяват, че разговорът между двамата ще даде "политически тласък" на процеса. Основните разногласия на ЕС и Великобритания са за правилата за риболова и общите стандарти за държавната помощ, правата на работниците и околната среда.

"Нужно ни е всеобхватно съгласие до лятото. Този разговор не може да се проточи до септември или октомври", казва пред ФТ британски служител.

Джонсън неведнъж е казвал, че няма да иска удължаване на преходния период, макар че има такава възможност.

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние предупреди в интервю за "Сънди таймс", че преговорите може да се провалят, ако Великобритания не отстъпи по въпроса за общите стандарти, които са необходими за търговско споразумение. Според "Даунинг стрийт" обаче планът на Брюксел е "небалансиран" и не присъства в нито едно друго търговско споразумение на ЕС.

"Ще има прогрес, когато ЕС приеме, че няма да сключим споразумение на тази основа", заяви говорител на Джонсън.

Дневник