Най-добрият възможен "прием" и усвояване на пакета от 32 милиарда евро от ЕС, който Европейската комисия предлага за Гърция, и по-нататъшно намаляване на работодателските осигурителни вноски са големите приоритети на този етап на премиера Кириакос Мицотакис в рамките на широк спектър от инициативи за рестартиране на икономиката след силния удар, който тя понесе от коронавируса.

Мицотакис обяви предварително интервенцията, която планира в сектора на осигурителните вноски, в интервю, което даде в началото на седмицата (за телевизионния канал Стар), пише днес БТА.  Както заяви той в интервюто, "непосредствен приоритет в момента е намаляването на работодателските вноски. По същество - намаляването на косвеното облагане на труда. Смятам, че това е един план, който ще можем да обявим скоро, към края на лятото, но мисля, че това днес е непосредственият приоритет, защото утежняването на (разходите за) труд е много голямо. Тежестта е много голяма за много фирми".

Според информациите, при положение, че вече предстои намаляване на вноските от юни с 0,9 процента, планът на правителството е през септември да обяви още по-голямо намаляване в порядъка на 1 процент, вероятно около 1,1 процента. Освен това се обмисля съответното съобщение да бъде включено в представянето на насоките за икономическата политика на правителството от премиера в словото му на Международния панаир в Солун.

Гръцкото предложение

По същото време ще бъде завършено и предложението на правителството за оползотворяването на пакета от 32 млрд. евро, което ще бъде внесено в Европейската комисия през октомври. Според сведенията Мицотакис е решил сумите, за които е получил уверения по време задкулисните контакти, които са имали той самият и неговите сътрудници, че ще бъдат отпуснати от ЕС и които представляват един вид ново партньорско споразумение за рамката за развитие, да не бъдат харчени за социални плащания и за (удовлетворяване на) корпоративни претенции на обществени групи и икономически сектори, а да се превърнат в двигател на действителната трансформация на гръцката икономика.

По-конкретно премиерът се фокусира върху четири оси:

- Зелен преход.

- Инфраструктура.

- Модернизация и дигитализация на услугите на публичната администрация.

- Квалификация.

Разбира се, при положение, че голямата финансова "инжекция" от Европа окончателно поставя дълбоко в чекмеджето сценариите за предсрочни избори, горните приоритети отразяват и центъра на тежестта на (евентуалната правителствена) реорганизация, към която ще пристъпи до тогава премиерът.

Във всеки случай планирането на програмата за усвояване на пакета от 32 млрд. евро няма да бъде извършено от министрите - които ще се заемат с прилагането му - а централно от кабинета на премиера, тоест от самия Мицотакис и от неговия щаб. Успоредно с това консултативна роля ще има и комисията "Писаридис" (начело с носителя на Нобелова награда за икономика Христофорос Писаридис), която се е заела с изработването на план за развитие на страната, но дейността й "замря" заради обрата, причинен от пандемията.

Както отбелязват сътрудници на премиера, доколкото средствата от ЕС няма да бъдат включени в бюджета, те не могат да бъдат усвоени за пряко намаляване на данъците, но ще допринесат в тази посока косвено, доколкото ще създадат допълнителни бюджетни възможности. Според същите източници при изготвянето на съответния план правителството ще работи по логиката, че цялостният пакет за страната няма да се различава драматично от предложението на Комисията, макар че окончателните решения за размера на ресурсите за разпределение ще бъдат взети на равнище Среща на върха на ЕС или през юни, или по-вероятно през юли.

Нови мерки за подкрепа

Успоредно с това правителството през следващите седмици ще наблюдава развитието на засегнатите сектори на икономиката с фокус върху ресторантьорството и туризма и, ако се наложи, ще се намеси с нови мерки за подкрепа, които може да достигнат до 8 млрд. евро. Отбелязва се, че Гърция очаква над 1,4 млрд. евро от програмата SURE, която се отнася до краткосрочната заетост. 

Също така около 3 млрд. евро от общоевропейския гаранционен фонд на Европейската инвестиционна банка, който се отнася до укрепване на предприятията, както и сумата от 4 млрд. евро като възможност за финансиране при благоприятни условия, която се отпуска безусловно от Европейския механизъм за стабилност, за да се покрият преки и косвени разходи, свързани със здравната криза.

Накрая, източници от правителството подчертават, че по отношение на пакета от 750 млрд. евро, който Европейската комисия обяви миналата сряда, Гърция ще получи най-големия приток на капитали като дял от брутния й вътрешен продукт. Очаква се Испания да получи най-голямата сума в абсолютна стойност в размер на 82,2 млрд. евро, която съответства на 6,6 от нейния БВП. Полша ще получи 36 млрд. евро, които съответстват на 6,8 от нейния БВП, а 32-та милиарда за Гърция съответстват на близо 18 процента от гръцкия БВП.

Клуб Z