Формула 1 обяви обновения календар за сезон 2020, който ще започне на 5 юли след пандемията от коронавирус COVID-19. Засега той включва осем надпревари, всички в Европа.

Австрия и Великобритания ще приемат по две състезания.

Началото на сезона е на 5 юли с първото Гран при на Австрия, а седмица по-късно (12 юли) ще има и втори старт на пистата "Ред бул ринг". Отборите ще имат състезания в три поредни седмици, след като третият кръг е на "Хунгароринг" на 19 юли за Гран при на Унгария.

В началото на август сезонът се пренася към Великобритания за две състезания на "Силвърстоун" на 2 и 9 август. Втората от двете надпревари ще отбележи и 70-ата годишнина от създаването на спорта.

Именно надпреварите във Великобритания бяха под най-голяма заплаха, заради решението на правителството да въведе 14-дневна карантина за влизащите в страната. По всяка вероятност ще бъде направено изключение за спортните събития.

Седмица след второто състезание на "Силвърстоун" ще се проведе шестият кръг на пистата "Каталуня" за Гран при на Испания. На 30 август и 6 септември са надпреварите "Спа" и "Монца" за Гран при на Белгия и Гран при на Италия.

Това е само първият етап от обновения сезон, като компанията "Либърти медия" се надява в скоро време да бъдат насрочени надпревари и извън Европа. Планът е за провеждане на 15 до 18 състезания през сезона.

Потвърдените състезания ще бъдат без публика, но ръководството на Формула 1 се надява в по-късен етап от годината да бъде безопасно за хората да бъдат на трибуните.

"В последните седмици работихме неуморно с нашите партньори, за да можем да оформим обновен календар и състезания, които са безопасни да се проведат. Надявам се в скоро време да имаме още новини", каза изпълнителният директор на "Либърти медия" Чейс Кери.

Дневник