Феновете ще могат да присъстват на футболните мачове при подновяване на първенството в Първа лига. Това стана ясно след заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Футболното първенство в България се подновява на 5 юни след близо 3-месечна пауза.

"Считано от 05.06.2020г., разрешава провеждането на първенството за първа и втора професионална футболна лига пред публика, при заетост на местата до 30% от общия им капацитет и при настаняване на зрителите най-малко през две седалки", гласи заповедта на министър Ананиев.

Преди ден фенклубовете на шестте най-големи отбора "Левски", ЦСКА, пловдивските "Локомотив" и "Ботев", "Берое" и "Черно море" отправиха искане към правителството, Националния оперативен щаб, спортното министерство и БФС за пускане на публика. Те се мотивираха с разхлабването на мерките за борба с коронавируса и отварянето на заведенията.

При подновяването на първенството на 5 юни предстои и едно от дербитата в шампионата между "Левски" и "Лудогорец". Сините вече продадоха над 13 хиляди виртуални билета за срещата, чрез които феновете помагат за издръжката на клуба.

Двубоят между "Левски" и "Лудогорец" е в петък от 21 ч.

След последната реконструкция на стадион "Георги Аспарухов" капацитетът на съоръжението е около 20 хиляди места, което ще позволи присъствие на около 5500-6000 души. "Левски" е пръв по средна посещаемост от 5600 души средно на мач.

От първенствата, които се играят в момента в Европа единствено в Беларус е позволено присъствието на публика по трибуните. Шампионатът там не беше прекратавян заради пандемията от коронавирус.

В Германия, Полша и останалите страни, където футболът беше подновен, трибуните са празни.

Дневник