Испанското министерство на здравеопазването обсъжда дали да допусне феновете обратно на стадионите, когато сезонът бъде подновен в средата на юни. След тримесечна пауза поради коронавирусната пандемия Ла Лига започва отново на 11 юни.

Координаторът по спешни случаи Фернандо Симон обясни, че регионите, преминали в трета фаза на процеса на ограничаване на заразата, могат да получат разрешение да провеждат мачове със зрители. Той добави, че това може и да бъде възпрепятствано в интерес на феърплея и равните условия за всички тимове.

Ла Лига обяви, че всички мачове ще бъдат пред празни трибуни, но в различните региони нивото на заболяваемост е различно.

Втородивизионният "Лас Палмас" вече изрази надежда, че ще може да приеме "Жирона" пред своите фенове още в първия си мач.

Симон каза, че въпросът е обсъден във вторник на онлайн среща между министъра на здравеопазването Салвадор Ила, министъра на спорта Ирен Лосано и четирима играчи от Ла Лига, сред които Жерар Пике от "Барселона" и Коке от "Атлетико" (Мадрид).

Той добави, че играчите и спортното министерство са на мнение, че фенове трябва да има едва тогава, когато всички тимове получат разрешение.

"Не сме дали категоричен отговор, тъй като очевидно все още не сме в състояние да го направим, но е вярно, че здравният министър се ангажира да оцени рисковете", коментира Симон.

Испания, една от най-тежко засегнатите от вируса държави в Европа, наложи стриктна блокада през март, но облекчава ограниченията според напредъка, постигнат във всеки регион. Очаква се по-голямата част от провинциите да преминат в трета фаза от 8 юни, с изключение на района на Мадрид, провинцията Барселона и някои провинции в Кастилия Леон.

Дневник