Има риск но си струва да се опита. Така смятаха италианските власти няколко дни преди днешното отваряне на границите за държави от ЕС.

Стъпката, която изненада много европейски страни при обявяването преди две седмици, върви ръка за ръка с отпадането на редица ограничения. Италия започна да разхлабва блокадата преди почти точно месец. Едва сега обаче отпадат ограниченията за придвижване между регионите.

Отварят работа и всички летища. Пристигащите и на тях, и по суша не се нуждаят от карантина - дори от Великобритания, където има стотици нови смъртни лучаи дневно. Ще им бъде мерена обаче температурата.

Какъв ще е ефектът

Спорно е доколко мярката ще насърчи туризма в страната. Италианската икономика е сред тежко пострадалите в Европа от кризата с коронавируса, а е силно зависима от туризма. Дали обаче пътуващи от други европейски държави ще решат да пътуват до Апенинския полуостров, предстои да се види и решението няма да зависи само от коронавируса.

Много държави държат в сила карантината за влизащи от Италия, тъй като въпреки стабилната тенденция към овладяване на заразата огромният брой случаи и починали се смятат за източник на риск.

От 233 515 души остават активно заразени 39 893 души, в интензивни отделения са 408. Възстановили се от началото на епидемията досега са 160 092 души. Въпреки ранния удар върху Италия страната още не е изградила капацитет за тестове като този на Русия или САЩ и са изследвани 2.4 млн. души.

Все пак картината на дневна база е несравнима с пиковите стойности от края на март и началото на април. За ден са отчетени вчера 55 нови починали, в понеделник - 60. Вчера е намалял и броят на активните случаи с още над 700.

"Внос" на коронавирус

Притеснени са и властите в южноиталианските провинции, които се опасяват, че свободното пътуване от епицентъра на заразата Ломбардия и северните съседни области Венето и Пиемонт може да влоши ситуацията на юг, както и се случи в началото на епидемията.

Регионалните администрации се опасяват и от възможността туристи да внасят заразата. Затова Рим им запазва правото да вземат мерки като проследяване и доброволно тестване на туристи, пристигащи в областта - възможно е тестът да бъде споменат дори в предлагания ваканционен пакет.

Дневник