Община Шумен смята да въведе иновативна система за управление на светофарната система на града. За целта ще се експериментира първоначално на едно кръстовище - това при Томбул джамия.

Светофарите там ще се управляват по напълно нов начин. Различни по вид датчици ще събират информация в реално време за броя и вида автомобили във всяка лента и ще управляват светлините адаптивно, като времето за подаване на зеления и червения сигнал ще се променя автоматично, базирайки се на трафика. 

Система за приоритизация на превозни средства със специален режим на движение пък ще осигурява зелена вълна за линейки, пожарни и полицейски патрулки. 

"Искаме да поставим основите на една модерна система за управление на трафика. Предвиждаме да изградим интелигентни светофарни уредби и на останалите кръстовища  - първо на най-натоварените на бул. "Симеон Велики", а после и на всички други в града", обясни за ШУМ.БГ зам.-кметът по строителство и екология на Шумен Боян Тодоров. 

Кръстовището на Томбул джамия ще получи и камери за видеонаблюдение. Ще бъде осигурено дистанционно наблюдение и конфигуриране през Интернет. Когато впоследствие и другите светофари в Шумен станат "умни", то те ще могат да си комуникират едно с друго и ще се синхронизират по такъв начин, че да се избягва всякаква възможност за задръстване.  

Новите светофари до джамията са част от обществена поръчка на община Шумен на стойност 200 хил. лв. без ДДС. Тя включва също така едногодишната поддръжка на всички светофари в града, на двете бягащи пешеходни пътеки по бул. "Симеон Велики", както и на съществуващите четири светещи символа "Внимание деца".  

ШУМ.БГ