Президентските избори в Полша ще се състоят на 28 юни. Това заяви днес на брифинг председателят на Сейма - долната парламентарна камара, Елжбета Витек, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По думите ѝ държавната избирателна комисия е подкрепила това решение. След изявлението на Витек и насрочването на изборите в Полша започна предизборната кампания, добавя агенцията.

"Бих желала съперничеството по време на предизборната кампания да бъде честно, тъй че на 28 юни да гласуваме и да изберем президент на Полша на първия тур, ако не, след две седмици ще има втори тур, за да може до 6 август (когато изтича мандатът на сегашния президент Анджей Дуда - бел. ТАСС) да имаме избран и положил клетва нов държавен глава", каза Витек.

Вчера в Полша бе приет нов закон, според който в условията на пандемия изборите ще може да се проведат по смесен принцип - както с гласуване в секции, така и чрез изпращане на бюлетини по пощата за хора под карантина и за всички желаещи, припомня агенцията.

През май основен противник на Дуда стана кметът на Варшава Рафал Тшасковски, след като дотогавашният опозиционен кандидат, заместник-председателят на Сейма Малгожата Кидава-Блонска, се оттегли.

Изборите трябваше да са на 10 май, но на практика не се състояха заради коронавируса. Дни след това бе предложена поправката, според която 30-те милиона полски избиратели ще могат сами да избират дали да гласуват лично или по пощата.

Дневник