Великобритания се готви да промени имиграционните си правила, за да получат няколко милиона души в бившата колония Хонконг възможност да кандидатстват за гражданство, обяви премиерът Борис Джонсън.

В статия за в. "Таймс" Джонсън каза, че законът за сигурността, който готви Китай и с който според западни държави силно ще ограничи (а според САЩ фактически премахва) автономията, ще остави Лондон "без избор". Ако Китай прокара планирания закон (а това се очаква до месеци), жителите на Хонконг с паспорти на британски отвъдморски граждани биха били да пътуват до Великобритания и да останат до 12 месеца без виза.

В момента ограничението е шест месеца. Такъв паспорт имат 350 хил. души, повечето от които го получиха преди предаването на Хонконг на Китай през 1997 г. (предимно родените преди тази година). Право да го получат обаче биха имали още 2.6 млн. души - това е една трета от населението на Хонконг.

Притежателите на тези паспорти, които се ползват с известна защита от британски институции, биха получили и други права, например да работят на острова. Това, отбелязва Джонсън, е една от най-големите промени във визовото законодателство в историята на Великобритания, която може да им отвори пътя за гражданство.

"Ако е необходимо, британското правителство ще направи тази стъпка. Мнозина в Хонконг се опасяват, че начинът им на живот, който Китай обяви, че ще запази, е под заплаха," пише Джонсън. "Ако Китай направи така, че оправдае страховете им, Великобритания не може просто да вдигне рамене и да си тръгне; вместо това ще спази задълженията си и ще даде алтернатива."

"Гардиън" пише, че позицията на Джонсън е в известна степен двусмислена, тъй като в последните дни може би има разделения в кабинета дали дали правото на работа във Великобритания да се предложи само на хората, които в момента имат паспорти, или и на тези, кито могат да ги получат.

От връщането на Китай Хонконг има "миниконституция", която му дава права и свободи и полуавтономност, каквито няма в континентален Китай и каквито нямаше като част от Великобритания. След месеци на протести срещу спорен план за екстрадиция в континентален Китай обаче Пекин опитва да овладее ситуацията със законопроект, който потвърди, че ще изработи и който може да посегне на автономията на Хонконг.

САЩ заявиха, че вече не смятат за автономен Хонконг, а президентът Доналд Тръмп - че ще премахне привилегиите в търговията с Китай. По-късно държавният секретар Майк Помпео каза, че САЩ "обмислят" възможността да приемат хонконгски жители, за да "донесат креативността си в предприемачеството" в страната. "Много е различно" обаче от британския случай - заради различната история на отношения, каза Помпео.

Междувременно Лондон потвърди, че обсъжда не само със САЩ, а и с други от съюза "Петте очи" (общност в разузнаването и сигурността, включваща Великобритания, САЩ, Канада, Австрия и Нова Зеландия) сценарии за реакция при "масово бягство" от Хонконг.

Дневник