Испанският футбол ще се завърне по-рано от предвиденото. Първото действие след паузата ще бъде на 10 юни с доиграването на второто полувреме от мача между "Райо валекано" и "Албасете", обяви Испанската футболна федерация.

Двубоят, който се игра в средата на декември, беше прекъснат на почивката при резултат 0:0 заради обиди на феновете към украинеца Роман Зузуля. Тогава привържениците на "Райо" скандираха, че играчът е нацист.

От своя страна Ла Лига ще се завърне на 11 юни с градско дерби между "Севиля" и "Бетис". В първия кръг след подновяването "Реал" (Мадрид) приема "Ейбар", а "Барселона" гостува на "Майорка".

Мачовете ще се играят пред празни трибуни, като планът предвижда да има поне по един мач във всеки от дните до 12 юли.

По-рано през деня испанският министър на спорта Ирен Лосано заяви, че привържениците няма да бъдат допускани до стадионите, докато обстановката не се нормализира във всички региони.

"В момента е невъзможно да има фенове на стадионите по спортни причини. Споразумението, което постигнахме с Ла Лига, беше да започнем сезона при закрити врати. Докато всички провинции не са в една и съща фаза, е невъзможно да има мачове с публика. Ако при изключителни обстоятелства можем да тръгнем по различен път, тогава ще се вгледаме в него", каза Лосано.

Испания е една от най-тежко засегнатите от вируса държави в Европа. Страната наложи стриктна блокада през март, но облекчава ограниченията според напредъка, постигнат във всеки регион. Очаква се по-голямата част от провинциите да преминат в трета фаза на процеса на ограничаване на заразата от 8 юни с изключение на района на Мадрид, провинцията Барселона и някои провинции в Кастилия Леон.

Дневник