Беларуският президент Александър Лукашенко уволни правителството, съобщи Ройтерс, цитирайки беларуската информационна агенция Белта.

В Беларус на 9 август ще се състоят президентски избори, на които Лукашенко, който управлява от 1984 година, се очаква да спечели шести мандат.

По-рано днес на среща с висши служители Лукашенко каза, че няма намерение да прави радикални промени в правителството, защото в този момент би било грешка да се подменят всички негови членове. Той заяви, че е израснало ново поколение лидери, които са се доказали и са работили добре в правителството.

"Защо да ги сменяме? Те могат да работят", добави той.

По-късно обаче промени решението си. Още не е обявен съставът на новото правителство. Досегашният премиер Сергей Румас бе назначен през 2018 г.

Сегашната предизборна кампания е една от най-активните и непредпредвидими за Лукашенко, който е изправен пред най-сериозното си политическо предизвикателство от години, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера той обеща, че властите в неговата страна никога няма да позволят да се стигне до революция, докато той управлява.

"Никога няма да разрешим дестабилизация на ситуацията в нашата страна", подчерта Лукашенко пред председателя на съвета за национална сигурност според официален протокол от срещата.

Президентът заяви, че не би немислимо поддръжници на опозицията да се опитват да свалят неговото правителство, както се случи през последните години в Армения и Украйна. Имайки предвид арменския премиер Никол Пашинян и украинския президент Володимир Зеленски, Лукашенко отбеляза, че в Беларус няма опозиционни политици от такава величина.

"Ние нямаме Пашиняновци и Зеленски", заяви беларуският президент. "Запознах се с тях. Те са талантливи хора".

Пашинян дойде на власт с протестно движение преди две години. Зеленски беше избран миналата година, половин десетилетие след протестите в Украйна, довели до сваляне на тогавашния проруски президент.

Независими беларуски медии съобщиха през уикенда, че при политически протести в страната са били задържани десетки хора, отбелязва ДПА.

Дир.бг