Само преди дни изпълнителният директор на един от най-големите туроператори в Европа - ТУИ (TUI) Фридрих Юсен обяви България за една от най-добре подготвените страни за летен туризъм в условията на затихващата пандемия COVID-19. В същото време изискванията за специална подготовка на туристическите бази по Черноморието добавят допълнителна тежест към и без това трудният сезон, който предстои. Пред изпитание се оказва и здравната система, заради необходимостта да осигури варианти за лечение и на непредвидим брой туристи.

Според районните здравни инспекции (РЗИ) във Варна и Бургас болничните лечебни заведения по Черноморието са подготвени да обслужват пациенти със симптоми на коронавирусна инфекция. Към тях те трябва да бъдат насочвани от персонала в хотелите, в които са отседнали, а поведението при случаи на заразени чужденци и българи трябва да е еднакво.

"Медицинската помощ на чуждестранни граждани в курортните комплекси по морето ще бъде оказвана по същия ред, както и за български граждани, като единствено източника на финансиране е различен, каза директорът на инспекцията във Варна Дочка Михайлова. Според нея указанията за функциониране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения в условията на COVID-19 в България са били утвърдени още на 19 май и са предадени на министъра на туризма Николина Ангелкова. "Те са достъпни за туристическия бранш през сайта на здравното министерство, с което са съгласувани, а контролът по изпълнението им ще бъде осъществяван РЗИ - Варна", каза още Михайлова.

Тя припомни, че според изготвените инструкции, хотелиерите по Северното Черноморие, които предстои да посрещнат първите си гости, са длъжни да им осигурят при пристигане

информация за най-близките лечебни заведения,

и какви медицински услуги предоставя всяко от тях.

"При съмнения за коронавирусна инфекция на гост в обекта, той се изолира в предварително подготвена стая, обектът не се карантинира и се спазват препоръките на здравните власти", е записано в указанията, публикувани на сайта на здравното министерство. А още в средата на май министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи във Варна, че всяко място за настаняване трябва да има план за действие в такава обстановка и да бъде отделена стая, която да бъде настанен туристът със симптоми. "След това незабавно трябва да бъде повикан лекар, с който би следвало да разполагат всички висококатегорийни хотели, каза още Ангелкова. Другите места за настаняване са длъжни да имат договор с медицински центрове и болници".

В отговор на въпросите, зададени от "Дневник", от РЗИ - Варна уточниха, че на територията на курортните комплекси по Северното Черноморие са разкрити общо 40 лечебни заведения за доболнична медицинска помощ:
"Златни пясъци" - 22
"Св. Св. Константин и Елена" - 10
Камчия - 2
Бяла - 5
Шкорпиловци - 1

"Допълнителни лечебни заведения по смисъла на действащото законодателство могат да бъдат разкрити по инициатива на търговски дружества, съобщиха още от инспекцията във Варна. Това може да стане след изрично заявено писмено желание от физическо лице, кооперация или търговско дружество". Това уточнение бе направено в отговор на въпроса,


ще бъдат ли откривани специални медицински пунктове

в черноморските курорти и кой ще ги обслужва.

На територията на шестте морски общини в Бургаска област - Царево. Созопол, Приморско, Поморие, Несебър и Бургас са регистрирани общо 772 медицински и диагностично-консултативни центрове за първична, специализирана и стоматологична помощ, съобщиха от регионалната здравна инспекция в Бургас. Това вероятно е цялата мрежа, съществуваща към момента, без да са разкривани нови центрове във връзка с разпространението на COVOD - 19.

От инспекцията в Бургас обаче уточняват, че всички управители на лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ вече са

инструктирани за работа в случаи на съмнение

за симптоми на коронавирус.

"На територията на област Бургас са определени три болнични заведения, които имат денонощна готовност да извършват прием и преглед на пациенти със съмнение за инфекция, причинена от COVID-19, каза за "Дневник" директорът на РЗИ - Бургас Георги Паздеров. Към тях евентуалните пациенти ще бъдат насочвани от екипите на центровете за спешна и неотложна помощ, както и от лекарите, обслужващи морските курорти. В случай на установяване на заболяване и наложителна хоспитализация, пациентите ще бъдат настанявани в една от трите болници", каза още Паздеров.

От РЗИ - Бургас уточниха, че лечебните заведения, които имат готовност да приемат пациенти със симптоми на коронавирусна инфекция са болниците "Бургас", "Бургасмед и "Айтос".

Очаквано, според информацията, предоставена от здравните инспекции във Варна и Бургас, при нужда от медицинска помощ формалностите, с които ще се сблъскат

туристите от страни членки на Евросъюза,

ще са значително по-малко, отколкото за всички останали. Ако по време на престоя си в България те имат нужда от медицинска помощ, при условие, че имат Европейска здравна карта или друго заместващо удостоверение, ще могат да бъдат обслужени от всички лечебни заведения и медико-диагностични лаборатории, които имат договор със здравната каса. Списъци с най-близките болници, поликлиники и лаборатории, които имат договори със здравната каса също ще трябва да бъдат поставени на видно място в хотелите.

От здравните инспекции в двата областни центъра по Черноморието уточниха също, че

чужденците, които пребивават продължително или краткосрочно

в България или преминават транзитно през страната, ще заплащат стойността на евентуално оказаната им медицинска помощ по цени, определени от съответното лечебно заведение. Тези, които пребивават краткосрочно у нас или преминават транзитно на път към съседни страни, са длъжни да имат валидна здравна осигуровка или застраховка, покриваща разходите за лечение и болничен престой за времето на пребиваване в страната.

Дневник