Над 30 000 стръка цветя ще бъдат засадени в градини, паркове и градски площи в Шумен. За първи път целият разсад е произведен в двете общински оранжерии, стопанисвани от ОП „Паркове и обредна дейност“.

Цветята са от видовете летен гербер, калдъръмче, сакъзче, петльов гребен, тагетис, далия, циния, антиринум и кана, като с тях ще бъдат оформени различни цветни фигури, уточниха от пресцентъра на общината.

„Започнахме засаждането на цветята от началото на май. Направили сме график и работим според него. Надявам се в рамките на 10 дни да приключим. Всички цветя, които използваме, са собствено производство. Те са от двете оранжерии, които общината изгради. Така за първи път от много години насам общината разчита изцяло на свои цветя, не закупува от външни фирми“, каза за ШУМ.БГ директорът на ОП „Паркове и обредна дейност Златин Кайряков.

Той допълни, че площите, които се зацветяват в града са общо над 1,5 дка на различни места в Шумен и всички ще бъдат обновени за лятото.

Днес, според графика, служители на предриятието зацветяват градинката през къщи "Елеонора 1" и "Елеонора 2". В следващите дни ще работят на площите пред Съдебната палата, пред Паспортната служба, пред Банка Пиреос на пл. „България“ и в парк „Студентски“.

С летни цветя вече са обновени градинките около паметника на Васил Левски, пространствата до ДКТ „Васил Друмев“, пред сградата на Община Шумен, пред паметника на пл. „България“, в Градската градина и пред читалище „Стилиян Чилингиров-1963“.

От Община Шумен разчитат на гражданите да опазват зелените и цветни пространства, които радват жителите и гостите на града през целия летен сезон.

ШУМ.БГ