Водачът в турското първенство "Трабзонспор" е изваден от европейските турнири за един сезон заради нарушаване на финансовия феърплей, обяви УЕФА. От организацията уточниха, че клубът не е изпълнил условията по споразумението между двете страни от 2016 г., когато беше установено нарушение на правилата.

Забраната ще влезе в сила, ако "Трабзонспор" се класира за някой от турнирите за сезони 2020-21 или 2021-22, като след това наказанието ще отпадне и няма да бъде прилагано в бъдеще.

От клуба обявиха, че в рамките на десет дни ще обжалват решението пред Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС).

"Трабзонспор" мечтае за първа титла от 36 години. Първенството ще бъде подновено на 12 юни, като осем кръга преди края тимът е начело с 53 точки, колкото има и "Истанбул Башакшехир". "Галатасарай" и "Сивасспор" също са в битката за титлата и имат съответно 50 и 49 точки.

Заради нарушения на финансовия феърплей пострада и "Манчестър сити". Клубът е изключен от Шампионската лига за следващите два сезона, като случаят стигна до КАС.

Финансовият феърплей беше въведен с идеята да се постигне баланс във финансовите дела на клубовете, да се ограничат загубите и задълженията, както и да не се позволява да се харчи повече, отколкото клубовете изкарват. Друга цел е да се ограничи получаването на огромни инвестиции чрез спонсорски договори от компании, свързани със собствениците.

Дневник