Специалистите на "ВиК-Шумен" смятат, че няма опасност градът да остане на воден режим, тъй като в язовир "Тича" има достатъчно водно количество. Това стана ясно на днешното извънредно заседание на Общинския съвет в Шумен.  

"Не очакваме да има недостиг на вода за Шумен. Според министерството на околната среда и водите /МОСВ/ в язовир "Тича" има вода за поне още 2 години, така че по тази причина дружеството не разработва стратегия за режим на питейната вода", заяви управителят на "ВиК-Шумен" ООД Жанета Панайотова. 

На сесията присъства и управителят на шуменския клон на "Напоителни системи" Христо Николов. Той обясни, че цялата информация наличните количества, както и за използваните, в язовир "Тича" се събира и подава всеки ден, а информацията е видна на сайта на МОСВ.

Христо Николов добави, че министерството не е отпускало никакви количества вода за МВЕЦ "Моста" от юли 2018-та насам. Оттогава до 31 декември 2019-та ВЕЦ-ът е преработвал само количествата за минимално допустим отток на река Камчия. През тази година централата не е работила нито един ден. 

Той изнесе данни, според които язовирът има реално по-голям полезен обем, отколкото е по документи. 

Изпълнителният директор на "Български ВиК холдинг" и бивш управител на "ВиК-Шумен" Илиян Илиев каза, че холдингът няма как да финансира възстановяване на дълбоките сондажи край Мътница, които да бъдат ползвани като резервно водоснабдяване на Шумен. 

Той каза, че държавата работи по доизграждането на Водоснабдителна система "Дунав", която ще достигне до Шумен, Нови пазар и Каспичан.   

По настояване на общинския съветник Добромир Драев, бе гласувано да се отпуснат 5 000 лв. за закупуване на нивомер за язовор "Тича". 

Днешната извънредна сесия струва на данъкоплатците на община Шумен около 30 000 лв. - 25 000 за възнаграждения на съветниците и 5 000 за нивомера.

ШУМ.БГ