Японското правителство и организаторите на олимпийските игри в Токио може да се насочат към опростен вариант на форума на фона на притесненията от нови вълни на коронавируса. Това заяви губернаторът на Токио Юрико Койке.

"Провеждането на олимпийските и параолимпийските игри приканва към съчувствие и разбиране от жителите на Токио и японския народ. За целта трябва да действаме рационално и да опростим онова, което трябва да бъде опростено", каза Койке, цитирана от "Ройтерс".

Думите й идват, след като изданието "Йомиури шимбун" съобщи, че организаторите ще обсъдят възможни промени, за да се гарантира провеждането на игрите догодина. Форумът беше отложен и трябва да се състои между 23 юли и 8 август 2021 г.

Според информацията броят на зрителите на събитията и участниците в церемониите може да бъде намален. В допълнение се обсъжда всички фенове, състезатели и служители да преминат задължителни тестове за коронавирус, както и да се ограничи движението в олимпийското село.

Наскоро японският епидемиолог Кентаро Иуата заяви, че шансовете за провеждането на игрите догодина са минимални, защото "победа над новия коронавирус по целия свят през следващата година ще бъде трудно постижима".

Според него заразата трудно ще бъде овладяна в кратки срокове, което може да наложи ново отлагане на форума. Организаторите вече обявиха, че изключват такъв вариант, а президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че игрите в Токио не може са бъдат отлагани вечно.

Дневник